Squats

Wist jij dat squatten tijdens je zwangerschap èn erna veel voordelen heeft?

Een mooi voordeel van de squat is dat je je stabiliteit en mobiliteit verbetert van je bekken. Deze voordelen zorgen ervoor dat je efficiënter en met minder of zonder pijn kunt bewegen in je dagelijkse leven. Je staat makkelijker op uit je stoel of bed. Je kan je kindje makkelijker dragen en optillen. Iets wat je vaak gaat tegenkomen de komende jaren.

Functionele oefeningen, zoals de squat maken het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten eenvoudiger. Functionele oefeningen zijn oefeningen uit het dagelijkse leven (=ADL-activiteiten), dus heel iets anders dan de geïsoleerde oefeningen op apparaten in het fitnesscentrum. De squat is de meest functionele fitnessbeweging die er is. Squats doe je vele malen per dag als je bijvoorbeeld gaat zitten op je bureaustoel, op het toilet etc.

De squats komen uit de online cursus ‘Fit & in balans, zwanger & bevallen’

De squats zijn een toevoeging op de proefles van de online zwangerschapscursus ‘Fit & in balans, zwanger & bevallen’ Bekijk de proefles van de cursus

Als je wilt kan je ook eerst gratis alle online lessen bekijken: Je krijgt deze maand voor €25 een maand lang toegang tot het complete online pakket + een waardebon van €25 voor een korting op alle online cursussen van ABB.

Wil je het proberen? Haal hier de maand toegang + korting op! >>

2.1 intro houdingen
play-rounded-fill

2.1 intro houdingen

2.2.1 squat
play-rounded-fill
01:58

2.2.1 squat

2.2.2 squat variaties
play-rounded-fill
01:36

2.2.2 squat variaties

Train je hele lichaam zonder apparaten

Bij een squattraining zijn de meeste spierketens in het lichaam betrokken ongeacht met welke andere oefening je het zou vergelijken. Je bouwt spieren in je hele lichaam op. Je traint uiteraard je beenspieren (quadriceps, hamstrings en ​​kuiten). Squats bevorderen een brede spieropbouw. Als je de oefening echt goed doet, zijn squats zo intens dat er testosteron en groeihormonen vrijkomen in je lichaam. Testosteron en groeihormonen zijn van vitaal belang voor spiergroei, en dit geldt dus ook voor vrouwen!  Door deze stofjes heeft je hele lichaam voordeel van een aantal squatsets. Kortom, squats helpen daadwerkelijk om zowel je boven- als onderlichaam  te versterken. Ze mogen daarom in geen enkele zwangerschapstraining of  hersteltraining na de bevalling (Fit & in balans met je baby) ontbreken!

Squat
play-rounded-fill
02:06

Squat

Sterke benen zijn de basis om algeheel sterker te worden. Squatten is bijvoorbeeld ook functioneel voor zwangeren en jonge moeders om hun beenspieren te trainen, waardoor dagelijkse bezigheden makkelijker gaan. Squats zijn zonder twijfel de beste oefeningen voor het vergroten van de kracht in je benen. Ze werken daarnaast ook zeer actief voor je core en stabiliserende spieren, die je zullen helpen om het evenwicht te behouden. Verder zal het een verbetering opleveren van de communicatie tussen je hersenen en je spiergroepen die meehelpen bij de preventie van het vallen. Dat is tevens de nummer 1 aanpak in de preventie van botbreuken, daarom ook voor vrouwen in de overgang belangrijk (i.v.m. de toenemende kans op osteoporose en dus botbreuken).

Voordelen

Verhoogt de stabiliteit in bekken en rug (lumbo-pelvische stabiliteit)

Door verschillende onderzoekers is er een parallel aangetoond tussen grotere activiteit in de lange rechte rugspier en de rectus femoris  (onderdeel van m. quadriceps)  bij diepere squats. Dit geeft aan dat er hogere eisen gesteld worden aan de stabiliteit in onderrug en bekken, waardoor deze groter wordt door regelmatige training. Interessant voor vrouwen, die na een bevalling last hebben van bekkeninstabiliteit.

Squat, 2e variatie
play-rounded-fill
01:33

Squat, 2e variatie

Goed voor de algehele gezondheid

Omdat squats zorgen voor het opbouwen van spieren, dragen ze bij aan de regulatie van glucose- en vetstofwisseling en de insulinehuishouding, en helpt het bij het beschermen tegen obesitas, diabetes en hart-en vaatziekten.

Squats helpen bij het opruimen van lichaamsafval.

Squats zorgen er voor dat lichaamvloeistoffen afgevoerd worden en zullen daarnaast voor een betere doorbloeding zorgen. Hierdoor worden voedingsstoffen naar de weefsels en organen en klieren gebracht. Squats zijn ook nuttig voor een verbeterde werking van je dikke darm, en dat kan daarmee een betere stoelgang opleveren.

Het geeft een boost aan je sportprestaties

Of  je nu topsporter bent, of dat je als ouder achter je jonge kind aan moet rennen; de squat zorgt ervoor dat je explosiever bent en gemakkelijker zware gewichten kan optillen en gemakkelijker kan versnellen. Squats helpen tal van atleten in verschillende takken van sport om sneller te lopen, en verder en hoger te springen. Dat is ook een van de redenen waarom deze oefening onderdeel is van elk opleidingsprogramma van vrijwel iedere professionele atleet.

Het helpt bij preventie van blessures

De meest blessures ontstaan door onderontwikkelde stabiliserende spiermusculatuur en slappe gewrichtsbanden en bindweefsel. Wanneer je regelmatig squat, zullen deze spieren en pezen versterken. Daarnaast zorgt regelmatig squatten (niet te zwaar) dat je flexibiliteit toeneemt waardoor de kans op blessures ook afneemt. Door squatten wordt ook de bewegingsmobiliteit in de enkels en heupen vergroot.

15. Hindu squat
play-rounded-fill
01:38

15. Hindu squat

Last but not least: Het helpt bij afvallen

Wil je oefeningen doen die zo veel mogelijk spieren in je lichaam activeren. Een zeer tijd-efficiënte methode om meer calorieën te verbranden, is door meer spieren te krijgen. Voor elke kilo aan spieren die je wint, zal je lichaam namelijk ruim 50-70 calorieën per dag verbranden. Als je ongeveer vijf kilogram aan spiermassa kweekt (traint), verbrand je dus al automatisch 250-350 meer calorieën per dag meer dan voorheen. De squat is hiervoor een superoefening!

Hartelijke groet,

Jacqueline

Bekijk de proefles van de cursus

Als je wilt kan je ook eerst gratis alle online lessen bekijken: Je krijgt voor €25 een maand lang toegang tot alle online lessen van ABB + kortingscode met een waarde van €25 voor een online cursus naar keuze van ABB.

Wil je het proberen? Haal hier de maand toegang + korting op! >>