Slaap. Zo gewoon en toch zo kwetsbaar, vooral als je moeder wordt

Slaap lijkt zo vanzelfsprekend. Tot je zwanger bent. Of net een kindje hebt. Of allebei.
Juist op momenten dat je slaap het hardst nodig hebt, lijkt het alsof je lichaam of je kind daar niet helemaal aan mee wil werken.

Slaap tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen merken het al in het eerste trimester: ze zijn enorm moe, maar slapen onrustig. In het tweede trimester gaat het vaak even beter, maar in het derde trimester komen lichamelijke ongemakken, dromen en piekergedachten weer opzetten.
Slaap wordt een puzzel. En dat terwijl je lijf hard werkt om nieuw leven te laten groeien.

Wat dan helpt, is niet harder je best doen om te slapen, maar ruimte maken voor rust in andere vormen. Even liggen met je ogen dicht. Een ademhalingsoefening. Lichter plannen. Zachter zijn voor jezelf. Rust is er in meer vormen dan alleen diepe slaap.

Gebroken nachten met een baby

En dan, als je kindje geboren is, beginnen de nachten die soms eindeloos lijken. Je houdt van dat kleintje met alles wat je hebt – en toch voel je hoe de vermoeidheid zich ophoopt. Hoe je overdag niet meer helder denkt, hoe je geduld sneller op raakt, hoe je lijf snakt naar herstel.

Je bent niet de enige. Dit hoort bij de kraamtijd. Maar dat maakt het niet minder zwaar. Daarom is het zó belangrijk dat slaap als onderdeel van leefstijl serieus genomen wordt. Net zo belangrijk als voeding, beweging en ontspanning.

Ook hier geldt: rust is breder dan slaap.
Gun jezelf pauzes, ook al zijn ze kort. Vraag hulp. Laat los dat alles perfect moet zijn. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe beter je er ook voor je kindje kunt zijn.

Als slapen niet vanzelf gaat

Soms lijkt slapen een strijd te worden, ook als je kindje wat ouder is. Lange bedtijdrituelen, veel nachtelijk wakker worden, vroeg wakker zijn… Het kan het hele gezin uit balans brengen. En juist dan is het zó waardevol om iemand naast je te hebben die met je meekijkt. Iemand die verder kijkt dan alleen een slaapschema, en werkt vanuit rust, vertrouwen en realistische verwachtingen.

Daarom werk ik graag samen met Caroline, mijn fijne collega én slaapcoach. Zij ondersteunt gezinnen met jonge kinderen om weer rust in huis te krijgen – en in hun hoofd. Haar aanpak is zacht, deskundig en altijd afgestemd op het kind én de ouders.

Slaap is leefstijl

Als we het over gezondheid hebben, denken we vaak aan voeding en beweging. Maar slaap hoort daar net zo goed bij.
Zonder slaap kun je niet goed herstellen. Niet helder denken. Niet ontspannen opvoeden.
Het is de basis onder hoe je je voelt – fysiek, mentaal en emotioneel.

Juist in de kwetsbare fases van zwangerschap, de kraamtijd en het jonge ouderschap verdient slaap meer aandacht. Niet als iets wat je moet “doen”, maar als iets waar je mild mee om mag gaan. Waarin je mag leren, zoeken en steun vragen als het niet lukt.

En vooral: waarin je jezelf niet verliest.

Slaaptips bij bekkenpijn tijdens de zwangerschap

Bekkenpijn (of bekkeninstabiliteit) kan het moeilijk maken om een fijne slaaphouding te vinden. Het zorgt voor pijn bij draaien, opstaan of zelfs liggen. Toch zijn er manieren om jezelf meer comfort en rust te gunnen in bed:

1. Gebruik een voedingskussen of lichaamskussen

Leg een kussen tussen je knieën als je op je zij ligt. Dit helpt om je bekken stabiel te houden en spanning te verminderen. Je kunt ook een kussen onder je buik leggen voor extra ondersteuning. Veel vrouwen slapen het fijnst op hun linkerzij – dit bevordert de doorbloeding naar je baby en je eigen organen.

2. Beweeg bewust bij het omdraaien

Als je naar links draait hou dan je linkerbeen getrekt en buig je rechterknie, zodat de rechtervoet plat op het matras staat. Vervolgens zet je met je rechterhiel af tegen het matras en tegelijkertijd wijs je mee met je rechter arm en hand terwijl je naar je linker zij rolt.

Of:

Trek je knieën licht op (één voor één), en houd ze bij elkaar als je draait in bed. Gebruik eventueel je armen om jezelf mee te helpen.

3. Sta rustig op

Ga eerst op je zij liggen (m.b.v. de tips hierboven), schuif dan je benen over de rand van het bed en duw jezelf tegelijkertijd met je armen verder omhoog. Te snel of asymmetrisch bewegen kan de pijn verergeren.

4. Zorg overdag voor micro-rustmomenten

Als je ’s nachts moeilijk slaapt, zorg dan overdag voor korte momenten van rust. Even liggen, een ademhalingsoefening of een warm voetenbadje helpt je zenuwstelsel kalmeren en geeft je lichaam de kans om bij te tanken.

5. Warmte ontspant

Een warme kruik tegen je onderrug of tussen je benen kan prettig zijn bij het inslapen. Let op dat de warmtebron niet té heet is en gebruik hem alleen kortdurend.

6. Doe een bodyscan of adem-ontspanningsoefening

Liggend in je bed kun je een rustige ontspanningsademoefening doen, waarbij je steeds al inademend de aandacht brengt naar een lichaamsdeel en je op de uitademing zoveel mogelijk de spanning loslaat of de ontspanning toelaat. In onze live en online cursussen besteden we daar ruim aandacht aan en krijg je toegang tot diverse fijne ontspanningsaudio’s.

7. Overweeg begeleiding bij bekkenklachten

Blijf er niet mee rondlopen. Een (bekken)fysiotherapeut, oefentherapeut of zwangerschapsyoga-docent met kennis van bekken en bekkenbodem kan je helpen om klachten te verminderen én meer rust te vinden – overdag én ’s nachts.

En maak (overdag) gebruik van de tips uit mijn andere blogs: 

Meer info

Wil je meer weten over hoe ik vrouwen begeleid in rust, herstel en regie tijdens de zwangerschap en daarna? Of ben je benieuwd wat Caroline als slaapcoach voor jou of je gezin kan betekenen? Je bent van harte welkom om contact op te nemen.


Je hoeft het niet alleen te doen.

Kijk ook even op onderstaande pagina’s:

Cursussen & trainen tijdens zwangerschap

Herstellen na de bevalling

Online cursussen: zwangerschap & herstel

Fysiotherapie & Cesartherapie