Fysiotherapie & Cesartherapie
bekkentherapie

Bij A Beautiful Balance is de fysiotherapie/Cesartherapie vooral gericht op het behandelen van vrouwen met zwangerschapsgerelateerde klachten tot ca. 9 maanden na de bevalling.
Je kunt bij ons terecht met klachten zoals bekkenpijn, lage rugklachten, bekkenbodemproblemen en stuitpijn, maar ook met ribklachten of spanningsklachten tijdens de zwangerschap.

A Beautiful Balance is opgezet door Jacqueline Luchtmeijer (fysiotherapeut). Zij heeft Caroline den Exter (Cesartherapeut) bereid gevonden om met haar een samenwerkingsverband aan te gaan. Ieder werkt vanuit haar eigen praktijk op verschillende dagen.

Eén van de voordelen van deze samenwerking is het kunnen overleggen met elkaar vanuit verschillende disciplines, indien nodig ook naar elkaar kunnen doorverwijzen en gezamenlijk nog betere zorg kunnen verlenen.

Het kan ook zinvol zijn om al preventief een kort behandeltraject te doorlopen. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als je in een eerdere zwangerschap veel klachten van je rug of bekken hebt gehad en je nu graag wilt leren hoe je dit kunt voorkomen. Door deze werkwijze doen de therapeuten een beroep op jouw eigen inzet en mogelijkheden, waardoor de behandeltrajecten vaak kort en zeer efficiënt zullen zijn. Zo kunnen hoge kosten worden voorkomen.

Hoe ziet het behandeltraject eruit?

De kern van een goede behandeling vinden wij het werkelijk luisteren naar de patiënt. Ieder door ons ingezet behandeltraject begint daarom met een intake door een uitgebreide vragenlijst en een grondig onderzoek. Dit vormt een essentieel onderdeel van de behandelingen en is de basis voor het opstellen van het behandelplan.

Bij A Beautiful Balance behandelen wij vooral vrouwen rondom de zwangerschap.
Kom je met pijnklachten, dan willen wij je natuurlijk graag begeleiden om deze pijn te helpen verminderen. Vaak is het noodzakelijk dat er een gewricht (bijv. SI-gewricht) wordt ‘losgemaakt’ (gemobiliseerd), spieren gericht worden versterkt m.b.v. stabiliserende therapie of dat overmatige spanning (hypertonie) of verkramping van spieren of bindweefsel wordt aangepakt d.m.v. bijvoorbeeld massage- of ontspanningstechnieken. Tevens vinden wij het erg belangrijk om je daarbij bewust te maken van hoe rug en bekken werkt en je oefeningen te leren om je lichaam ook tijdens de zwangerschap zo goed mogelijk te belasten en je balans en stabiliteit te onderhouden om op deze manier klachten te voorkomen c.q. verminderen. Na je eerste afspraak krijg je (indien van toepassing) toegang tot de online therapie module die Jacqueline heeft gemaakt ter ondersteuning van de behandelingen. De oefeningen die wij je leren en de adviezen die wij geven, kun je op deze manier nog eens rustig terugkijken in de vele oefenvideo's, ontspanningsoefeningen beluisteren met de audio's of informatie teruglezen in de PDF's. Hierdoor is het nog beter te integreren in jouw dagelijks leven. Soms word je ook geadviseerd om jouw partner erbij te betrekken, zodat jullie sommige oefeningen thuis samen kunnen doen, waardoor je de klachten ook samen nog gerichter kunt aanpakken en er daardoor veelal ook minder behandelingen nodig zullen zijn.

Ook kan het zinvol zijn om al preventief een kort behandeltraject te doorlopen. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als je in een eerdere zwangerschap veel klachten van je rug of bekken hebt gehad en je nu graag wilt leren hoe je dit kunt voorkomen.

Door onze werkwijze doen wij hierbij een beroep op jouw eigen inzet en mogelijkheden, waardoor de behandeltrajecten vaak kort en zeer efficiënt zullen zijn. Zo kunnen hoge kosten worden voorkomen..

Werkwijze

Na aanmelding volgt er een intake en onderzoek. Vervolgens maken we op korte termijn een afspraak voor de eerste behandeling.

Fysiotherapie en Cesartherapie zijn DIRECT toegankelijk. Dit betekent dat men de fysiotherapeut of Cesartherapeut direct kan consulteren zonder tussenkomst van een (huis)arts: het is dus niet meer noodzakelijk met een verwijzing van huisarts of specialist te komen om onze begeleiding te krijgen. Echter zonder verwijzing, zal voorafgaande aan de intake en het onderzoek een screening door de betreffende therapeut moeten worden gedaan. Door een eerste ‘DTF-screening of DTO-screening’ in overleg met jou te plannen kunnen we je meestal snel duidelijkheid geven of jouw zorgvraag direct therapie behoeft of dat het beter is om eerst bij de huisarts langs te gaan.

*(DTF= Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie; DTO = Directe Toegankelijkheid Oefentherapie)
 

Samenwerking Jacqueline en Caroline

Met ingang van 01-01-2016 hebben wij, Jacqueline Luchtmeijer (fysiotherapeut) en Caroline den Exter (Cesar oefentherapeut) een samenwerkingsverband en wij werken op verschillende dagen en op twee verschillende praktijklocaties: Jacqueline In Barendrecht en Caroline in Schiedam.

Wij behouden hierbij beide ons eigen zelfstandigheid en onze eigen praktijk, en hebben ook per therapeut contracten met zorgverzekeraars afgesloten, wat betekent dat Jacqueline met andere zorgverzekeraars contracten heeft dan Caroline.

Eén van de voordelen van onze samenwerking is het kunnen overleggen met elkaar, indien nodig ook naar elkaar kunnen door verwijzen en gezamenlijk nog betere zorg kunnen verlenen. Het succes van de behandeling hangt in grote mate af van de samenwerking tussen cliënt en therapeut, hiermee is de keuzevrijheid van invloed op het succes van jouw herstel en de duur van de behandeling. In onze kleine praktijken werken we graag met meer tijd en een persoonlijke toewijding en ben je daarom het middelpunt van de behandeling.

Waar en wanneer kan je terecht

De behandelingen vinden uitsluitend op afspraak plaats bij:

Jacqueline: A Beautiful Balance in Barendrecht

Muziekplein 28,
2992 GH Barendrecht, kaart / navigatie

Het is mogelijk om afspraken te maken bij Jacqueline op:

 • Maandagmiddag 13.00-18.00 uur
 • Woensdag 9.00-16.30 uur
 • Donderdagochtend en -avond 9.00-13.00 en 18.00-21.00 uur
 • Vrijdag 9.00-16.30 uur

Caroline: Cesartherapie Groenoord in Schiedam

Albert van Raalteplein 63
3122 GK Schiedam, Cesartherapiegroenoord.nl/

De openingstijden voor Caroline's praktijk zijn hier te vinden en zij is telefonisch bereikbaar op 010-7857636 

Meer informatie aanvragen of een afspraak maken kan bij voorkeur door het invullen van het contactformulier. Jacqueline of Caroline neemt zo snel mogelijk contact met je op voor de verdere informatie of evt een afspraak. Indien nodig  kun je Jacqueline bereiken/appen op 06-44020800

Tarieven

Tarieven fysiotherapie / Cesartherapie m.i.v. 1 februari 2021

Standaard zitting Fysiotherapie/Cesartherapie
€36,50

Toeslag voor aan huis behandeling
€18,25

Toeslag voor zittingen na 19:00 uur of in het weekend
€ 10,00*

Screening (DTF/DTO)
€18,25

Screening(DTF/DTO), plus intake en onderzoek
€63,00

Intake en onderzoek na verwijzing huisarts/specialist
€58,00

Telefonisch/email consult of advies (per 15 minuten)
€18,25

Niet nagekomen afspraak
€36,50*

Eenvoudig behandelverslag naar verwijzer
€36,50*

Meer gecompliceerd verslag Fysiotherapie/Cesartherapie
€68,00*

Voor behandeling buiten Barendrecht bij jou aan huis of in het ziekenhuis wordt een geringe reistijdvergoeding en een reiskostenvergoeding van € 0,30 per kilometer* berekend.

Ben je verhinderd, laat het dan minimaal 24 uur van tevoren weten.
Dan kan er nog iemand anders worden ingepland. Als je je niet tijdig afmeldt, zijn wij helaas genoodzaakt het geplande consult bij jou in rekening te brengen.
Deze kosten worden NOOIT door de ziektekostenverzekeraar vergoed!

De met * gemarkeerde tarieven, kunnen sowieso niet bij de zorgverzekeraar worden ingediend en moeten door jou zelf betaald worden..

Zorgverzekeraars & vergoedingen

Zorgverzekeraars

De verzekeraars hebben de opdracht van de overheid om de zorg goedkoop te houden en willen de premies ‘laag’ houden door de tarieven te bepalen. Ondanks dat die tarieven enkele euro’s lager zijn dan onze tarieven en we het verschil niet in rekening mogen brengen, kan je bij ons nog steeds de hoogste kwaliteit verwachten.

Vergoeding van kosten is helaas niet altijd zeker. Steeds vaker wordt een grotere eigen bijdrage in de ziektekosten gevraagd, ook bij zorg die wèl gecontracteerd is. Onze hulpverlening wordt door een groot aantal ziektekostenverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid jezelf daarin te verdiepen, zodat je niet voor onverwachte ‘verrassingen’ komt te staan. Lees daarom goed de ‘kleine lettertjes’ in de polis van jouw ziektekostenverzekering.

Caroline heeft voor de Cesartherapie met alle verzekeraars een contract afgesloten en kan je verzekeringstechnisch altijd bij haar terecht.

Jacqueline heeft niet met alle verzekeraars een contract afgesloten. Zij heeft een selectie gemaakt in de verzekeraars en daarmee voor Fysiotherapie een contract afgesloten. Sommige verzekeraars stellen namelijk eisen die voor grote fysiotherapie-praktijken zijn opgesteld, waar een kleine praktijk niet aan kan voldoen voor de tarieven die verzekeraars willen vergoeden. Hieronder kun je zien met welke zorgverzekeraars Jacqueline contracten heeft afgesloten.

Bij zorgwijzer.nl is een duidelijk overzicht te vinden van alle verzekeraars.

Vergoedingen

In een aantal gevallen zul je wel zelf de factuur*) krijgen van de behandelingen, nl.

 • Indien je niet aanvullend verzekerd bent, òf
 • Je het aanvullend verzekerde maximum aantal behandelingen al hebt gehad in dit jaar (dit is ook van toepassing als je al bij een andere fysiotherapeut of oefentherapeut bent geweest), òf
 • Jouw behandelaar geen contract heeft afgesloten met jouw zorgverzekeraar.

*) In dat geval zijn onderstaande regels van toepassing:

 • Aan het eind van elke maand ontvang je een factuur van de gemaakte kosten welke je eerst zelf moet overmaken aan de behandelend therapeut.
 • Indien de desbetreffende therapeut geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar, kun je deze nota indienen bij jouw zorgverzekeraar voor restitutie. Hiervoor dient de behandelend therapeut te beschikken over jouw adresgegevens en BSN-nummer. Voor zowel jouw als onze veiligheid nemen wij geen contant geld aan. A Beautiful Balance kent geen ‘gratis’ behandelingen, maar doet er alles aan om zorgkosten zo laag mogelijk te houden voor haar cliënten.
 • Fysiotherapie/Cesartherapie wordt gedeeltelijk (qua kosten en qua maximum aantal sessies) vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Afhankelijk van de door jou afgesloten polis vergoeden de meeste verzekeraars de behandeling geheel of voor een groot gedeelte.
 • Informeer zelf hiernaar bij jouw ziektenkostenverzekeraar, indien er geen contract is met de behandelend therapeut.
Contracten Caroline

Contracten Jacqueline

Zoals je wellicht in het nieuws hebt meegekregen worden er veel eisen aan fysiotherapeuten opgelegd vanuit de zorgverzekeringen betreffende organisatie en administratie en dienen wij te tekenen bij het kruisje... Hierdoor komt mijn kwaliteit van werken in het geding. Ik wil mijn patiënten zo goed mogelijk kunnen behandelen en heb er daarom voor gekozen om met sommige zorgverzekeraars geen contracten aan te gaan.

Ook als je verzekerd bent bij een verzekeraar waar ik geen contract mee heb afgesloten, kan je bij mij terecht. De nota moet je dan zelf betalen en ook zelf bij de zorgverzekeraar indienen. Heb je een restitutiepolis, dan krijg je meestal 100% vergoed, met een naturapolis krijg je een deel van de kosten vergoed.

Je kunt in plaats van een naturapolis kiezen voor een restitutiepolis. Hier betaal je iets meer voor en betekent dat je ook bij niet-gecontracteerde zorgverleners terecht kunt en daar een eerlijke vergoeding voor terug krijgt. Informeer bij jouw verzekering naar de kosten van deze restitutiepolis.

Bekkenpijn

De therapie bij bekkenpijn is bedoeld voor mensen met klachten als gevolg van functiestoornissen van de bekkenring (bekkengewrichten, lage rug en heupen). Bekkenpijn ontstaat vaak tijdens de zwangerschap of (soms) tijdens de bevalling. Hoewel het incidenteel ook door een ongeval of sportblessure kan ontstaan. Bij klachten in het bekkengebied hoeft er niets onherstelbaar beschadigd of gebroken te zijn. Met de juiste hulp kan je veelal goed van de klachten afkomen.

Tijdens de zwangerschap wordt o.a. het bekken beweeglijker (mobieler) onder invloed van het zwangerschapshormoon relaxine. Dit is een heel natuurlijk en nuttig mechanisme om de geboorte te vergemakkelijken. Niet elke zwangere vrouw ondervindt hier hinder van. Echter in combinatie met verkeerde houdingen en bewegingen en het (tijdelijk) inefficiënt aanspannen van bepaalde spieren kan dit een blokkering van (vaak) één SI-gewricht veroorzaken, waardoor pijnklachten in de onderrug, het bekkengebied, de schaamstreek, het stuitje, de heupen en de benen kunnen ontstaan. Grote druk of stress kan ook invloed hebben op de bekkenpijnklachten. Ze kunnen de klachten verergeren of in stand houden. Daarom kan ontspanningstherapie of coaching soms ook een onderdeel vormen van de behandeling.

Soms openbaren de klachten zich pas jaren later. Dit doet zich voor wanneer iemand jarenlang een balans heeft weten te behouden tussen wat zij deed en wat zij aankon (belasting en belastbaarheid). Als deze balans verstoord wordt, kunnen de klachten zich presenteren. Echter het ontstaansmoment ligt dan vaak al veel eerder.

Wat is fysiotherapie/Cesartherapie bij bekkenpijn?

Jacqueline en Caroline werken beiden o.a. volgens de methode van Cecile Röst, ieder vanuit haar eigen discipline.

Jacqueline gebruikt vanzelfsprekend haar visie, vaardigheden, kennis en inzichten vanuit de algemene en bekkenfysiotherapie, met daarin lichaamsbewustwording, mindfulness en coaching geïntegreerd.

Caroline werkt van uit haar visie als Cesartherapeut, welke zich richt op de optimale houdings- en bewegingspatronen van een individu. Het komt voor dat bepaalde patronen lichamelijke klachten kunnen veroorzaken. Naast het behandelen van de symptomen wordt er ook gekeken naar de mogelijke oorzaak van de klacht.

Met name tijdens de zwangerschap zal er veel veranderen op het gebied van houding en beweging. Indien deze veranderingen klachten met zich meebrengen kan er gekeken worden op welke manier er wordt bewogen. De behandeling richt zich op het aanleren van een optimale houding en het lichaam hierin te versterken door het krijgen van gerichte oefeningen. Jacqueline en, Caroline vullen elkaar op deze wijze mooi aan. Veelal zijn enkele therapiesessies al voldoende voor een optimaal resultaat.

Tijdens de zwangerschap en de eerste zes weken na de bevalling bestaat de behandeling uit het herstel van symmetrie in beide SI-gewrichten en stabiliseren, naast het naleven van de gegeven leefregels en adviezen voor het algemeen dagelijks leven, lichte Cesartherapie gericht op het verbeteren van het bewegingsgevoel en bewustworden, ontspannen en zonodig versterken van bekkenbodem. Ook versterking van de schuine en dwarse buikspieren, bilspieren en rugspieren, het leren omgaan met de klachten en zonodig het dragen van een bekkenband komen aan de orde. Vanaf zes weken na de bevalling wordt de Cesartherapie geïntensiveerd en meer gericht op het hervatten van dagelijkse bezigheden (ook bijv. houdingen bij het verzorgen van de baby) en sport.

Stuitpijn (Coccygodynie)

Patiënten die pijn hebben aan het staartbeentje (stuitje) kunnen hier veel hinder van ondervinden. Vaak is het onmogelijk om lang recht te blijven zitten en moet men schuin zitten of op een kussen. De meeste patiënten met stuitpijn (coccygodynie) klagen over pijn in of rond het stuitje, die  soms kan uitstralen naar de zitbeenknobbels en de onderrug. De naam coccygodynie is afgeleid van het os coccygeus of het coccyx, dat staartbeen betekent.

De meeste mensen die deze pijn krijgen, zijn ooit een keer op hun stuit gevallen. In sommige gevallen is een botbreuk of een knik te zien op een Röntgenfoto, maar soms is het zo lang geleden dat de pijn niet hierdoor is te verklaren. Andere mogelijke verklaringen zijn ontsteking van de gewrichtsbanden van het sacrococygeaal gewricht (overgang heiligbeen naar staartbeen). Ook kan de pijn afkomstig zijn van de omliggende banden en spieren van het bekken of de bekkenbodem. In mijn praktijk behandel ik vrouwen met deze pijnklachten veroorzaakt door de zwangerschap of bevalling, soms heeft het ook te maken met een val (van soms al jaren geleden) op de stuit en komen de klachten tijdens de zwangerschap of na de bevalling weer tot uiting.

Wat is fysiotherapie bij stuitpijn?

Coccygodynie is een door veel therapeuten onderschat probleem. Hoewel patiënten aangeven niet te kunnen zitten en de pijn vaak zeer ernstig is, weten slechts weinig therapeuten welke behandeling gegeven kan worden.  Naast de specialisatie in bekkenpijn, heeft Jacqueline bij Cecile Röst en Meine Veldman een nascholing gevolgd waarbij ze geleerd heeft fysiotherapeutische technieken toe te passen om het stuitje de eigen natuurlijke positie terug te geven. De technieken zijn eenvoudig, pijnvrij en zeer effectief: al na de eerste behandeling zakt de pijn tot een acceptabel niveau en binnen een paar maanden wordt de pijn volledig onder controle gebracht en verdwijnt in veel gevallen volledig. Het prettige aan deze techniek is het feit dat het stuitje van buitenaf wordt gemobiliseerd, er is geen inwendige behandeling nodig. Het wordt door patiënten gewaardeerd dat inwendige correctie kan worden vermeden.

Bekkenbodemklachten

Ook bij bekkenbodemklachten kan fysiotherapie uitkomst bieden en is bedoeld voor mensen met klachten die het gevolg zijn van functiestoornissen van de bekkenbodem zoals incontinentie, obstipatie, verzakkingen en pijn. Vaak begint het met een 'klein geheimpje'. Zomaar een paar druppels urine verliezen tijdens inspanning, de ontlasting niet op kunnen houden of juist moeilijk kwijt kunnen. Velen schamen zich ervoor en praten er niet over. Ze durven niet meer uit te gaan, niet meer te sporten. Het zelfrespect neemt af, evenals het zelfvertrouwen, de sociale contacten lijden eronder. Kortom, velen zien de kwaliteit van hun leven verminderen. In vele gevallen zijn de klachten terug te voeren op het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. De bekkenbodem heeft drie functies: sluiten, openen en dragen (van de buikorganen en tijdens een zwangerschap ook van je kindje). De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Of ze functioneren niet op de goede manier of op het juiste moment, waardoor stoornissen kunnen optreden. Bekkenbodemspieren zijn aan te spannen en te ontspannen. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust of voelen dit niet.

De bekkenbodemspieren vormen een belangrijke basis in het lichaam. De bekkenbodem steunt alle organen in de buikholte: de baarmoeder, blaas en darmen. De bekkenbodem heeft drie openingen: de plasbuis, de vagina en de anus. De spieren rondom deze openingen kun je leren beheersen. Bovendien kan het zorgvuldig trainen van de bekkenbodemspieren verzakkingen voorkomen. De bekkenbodemspieren zijn uitermate van belang bij het ophouden van urine en ontlasting. Door een zwangerschap en bevalling kunnen de bekkenbodemspieren in functie verminderen. Je zult dan het voelen en beheersen van de bekkenbodemspieren opnieuw moeten leren, dan wel deze weer sterk moeten maken door middel van training.

Wat is fysiotherapie bij bekkenbodemklachten?

Bij bekkenbodemtherapie kan Jacqueline begeleiding bieden wanneer de klachten te maken hebben met een verkeerde samenwerking tussen bekkenbodemspieren, het middenrif en de buikorganen. D.m.v. advies over onder andere ademhaling, houding en beweging, drinken, voeding en toiletgedrag verschaft ze je inzicht over je klachten en wat je er zelf aan kunt doen. Tevens vormen de oefeningen ter bewustwording van het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren een belangrijk therapieonderdeel. Hierin speel je dus zelf een actieve rol.

Voor welke klachten is bekkenbodemtherapie geschikt?

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in de bekkenbodem kunnen positief worden beïnvloed. Daarbij kan je denken aan:

 • ongewild verlies van druppels urine tijdens inspanning (stress-incontinentie)
 • veelvuldig optredende, plotselinge, hevige, niet te onderdrukken
 • aandrang om te plassen(urge-incontinentie)
 • ongewild verlies van ontlasting (faecale incontinentie)
 • het bij herhaling slechts moeizaam kwijt kunnen van ontlasting (obstipatie)
 • verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen
  pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen

Ervaringen van patiënten

'Ondanks mijn late aanmelding heb je nog tijd gevonden om me vlak voor mijn bevalling te kunnen zien. Een preventief consult gericht op evt. bekkenklachten na de bevalling (gezien mijn eerdere zwangerschappen). Op je advies heb ik na de bevalling erg op mijn grenzen gelet en rust genomen (iets wat ik erg moeilijk vind!) en heb ik je kraambedoefeningen doorgenomen (opbouwschema). Ik heb de planning wel wat losgelaten en vooral de oefeningen geselecteerd die voor mij op dat moment het beste te doen waren en die mij gemotiveerd houden. Met name het aanspannen van het bekken en de buikoefeningen houd ik er voorlopig echt graag in. En ook je oefentips voor in het alledaagse leven! Super!
Ik denk dat je adviezen erg geholpen hebben. Ik heb geen bekkenklachten tot nu toe en ik ga sinds mijn bezoekje aan jou heel bewust om met mijn lichaam; een evenwicht vinden tussen enerzijds conditie opbouwen, anderzijds rustig aandoen. Een beautiful balance dus. Ik wens jou heel erg veel succes in je werk. Je hartelijkheid en enthousiasme werkt aanstekelijk en motiverend. Je deskundige adviezen konden daardoor goed blijven hangen bij een zwangerschapsdementerende als ik. Ga zo door!!’

Naomi, Oud-Beijerland (moeder van Christiaan, Esther en Daniël)

 

Ervaring van patiënte met ernstige bekkeninstabiliteit.

"Wilde ook even afwachten hoe het ging met mijn bekken en het gaat eigenlijk best wel goed.
Nog niet altijd pijnvrij maar het valt me niet tegen. Moet straks ook gaan sporten en afvallen en dan heb ik er vertrouwen in dat het goed komt.
Wil je in ieder geval bedanken voor de periode dat je me behandeld hebt. Ook al kon je op het laatst niet altijd de pijn wegnemen, het was heel prettig dat je me begreep en naar me luisterde.
Maar weinig mensen, buiten je familie en vaste vrienden om, komen zo oprecht geïnteresseerd over en doen zo hun best om je te helpen. Je bent een fijn mens!
Mocht ik ooit nog een keer zwanger worden en je nodig hebben, weet ik je te vinden! :)"

Leonie Romein, Barendrecht (moeder van Mirte en Isis)

 

Ervaring van patiënte die al ruim 3 jaar (sinds haar eerste zwangerschap) bekkenklachten had voordat zij bij mij onder behandeling kwam:

" Hoi Jacqueline,
't Goede nieuws is dat het best lekker gaat met m'n bekken. Ik kreeg vorige week de bekkenband binnen maar heb 'm nog amper gedragen. Ik weet niet of het komt dat het kindje al ingedaald is maar zelf denk ik dat door de oefeningen de boel weer aardig recht staat. Ik 'vlinder' en 'wiebel' dan ook wanneer 't ff kan 😉 Heb wel spierpijn aan de binnenkant van m'n bovenbenen 🙂 Het is ook gewoon zo fijn dat je weet wat je kan doen als het ff te gek wordt, en dat het dan nog helpt ook is helemaal top.
Je zei wel dat je geen wonderen kon verrichten, maar dit is wel geweldig hoor!"
(bij 35 weken zwangerschap, na 2de behandeling)

"Ik ben nog steeds onwijs verbaasd hoe goed het met m'n bekken gaat, ik denk echt dat de linkerhelft weer zo goed als recht staat. Terwijl ik toch maar een paar keer geweest ben. Het gaat iig al weken niet meer achteruit, soms heb ik heel goede dagen soms een rotdag ertussen. Slapen wil nog niet echt, jammer genoeg".
(bij 38 weken zwangerschap, na 3de behandeling)

"Het gaat erg goed! Ik heb echt bijna geen last meer, echt fantastisch hoor. Dat had ik heel erg gehoopt maar eigenlijk niet verwacht. Super bedankt voor jouw begeleiding, Jacqueline.''
(7 weken na de bevalling)

Erika van der Wulp, Papendrecht. (moeder van Norah en Evi)

Wat is fysiotherapie bij bekkenbodemklachten?

Bij bekkenbodemtherapie kan Jacqueline begeleiding bieden wanneer de klachten te maken hebben met een verkeerde samenwerking tussen bekkenbodemspieren, het middenrif en de buikorganen. D.m.v. advies over onder andere ademhaling, houding en beweging, drinken, voeding en toiletgedrag verschaft ze je inzicht over je klachten en wat je er zelf aan kunt doen. Tevens vormen de oefeningen ter bewustwording van het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren een belangrijk therapieonderdeel. Hierin speel je dus zelf een actieve rol.

Voor welke klachten is bekkenbodemtherapie geschikt?

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in de bekkenbodem kunnen positief worden beïnvloed. Daarbij kan je denken aan:

 • ongewild verlies van druppels urine tijdens inspanning (stress-incontinentie)
 • veelvuldig optredende, plotselinge, hevige, niet te onderdrukken
 • aandrang om te plassen(urge-incontinentie)
 • ongewild verlies van ontlasting (faecale incontinentie)
 • het bij herhaling slechts moeizaam kwijt kunnen van ontlasting (obstipatie)
 • verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen
  pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen

Gegevens Jacqueline:

 

Zorgverlener:

 • J.A. Luchtmeijer-Zwaal

AGB-code zorgverlener:

 • 04-114824

AGB-code Praktijk:

 • 04-063099

Inschrijvingsnummer KvK:

 • 24440570

BIG-registratienummer:

 • 79035610004

Aangesloten bij beroepsvereniging KNGF

Ingeschreven in het centraal kwaliteitsregister voor fysiotherapeuten

Gegevens Caroline:

 

Zorgverlener:

 • C.S. Visscher-den Exter

AGB-code Zorgverlener:

 • 07-838425

AGB-code Praktijk:

 • 07-097859

Inschrijvingsnummer KvK:

 • 61072338

Aangesloten bij beroepsvereniging VvOCM

Ingeschreven in het centraal kwaliteitsregister van paramedici