Bekkeninstabiliteit of bekkenpijn

bekkeninstabiliteit
play-rounded-fill
04:36

bekkeninstabiliteit

Wat is bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is zoals de naam al doet vermoeden een instabiel bekken. Tijdens de zwangerschap maak je het hormoon relaxine aan, waardoor banden elastischer en weker worden. Dit is al bezig vanaf het moment dat je zwanger bent en is nodig om je babytje door het geboortekanaal te laten gaan. Dus alle zwangeren hebben in zekere zin te maken met ‘bekkeninstabiliteit’.

relaxine en stabiliteit bekken
play-rounded-fill

relaxine en stabiliteit bekken

Professionals hebben het liever niet over bekkeninstabiliteit. Echt niet elke zwangere hoeft daarvan namelijk klachten te hebben. Daarom spreken we liever over de gevolgen, zoals bekkenpijn en bekkenbodemklachten.

Eind jaren tachtig van de vorige eeuw werd bekkeninstabiliteit als een ‘nieuwe ziekte’ bestempeld. Als het lopen heel pijnlijk werd, kwamen sommige dames in die tijd -op advies van hun zorgverlener- in een rolstoel terecht. Toen werd dan ook vaak geadviseerd om rust te houden om de pijn tegen te gaan. Inmiddels weten we dat (te veel) rust vaak helaas ook averechts werkt.

Gelukkig weten we er anno 2020 veel meer over en is zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn (ten gevolge van bekkeninstabiliteit) tegenwoordig goed te behandelen en soms zelfs te voorkomen.

Bekkenpijn

60% van de zwangeren ervaart bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap. Gelukkig zijn de klachten vaak prima te verhelpen met de juiste therapie of gaan soms vanzelf over. Nog beter is om ze te voorkomen.

Je zwangere lichaam verandert in korte tijd en soms is de balans zoek tussen belasting en belastbaarheid van je lichaam. Je krijgt daardoor pijn, waarmee je lichaam aangeeft dat het op bepaald gebied uit balans is.

Als de klachten houdingsafhankelijk zijn zoals bij lang zitten, is het zaak om vaker op te staan en een stukje te gaan lopen. Soms is het echt nodig om even rust te nemen en te gaan liggen. Het is bijna nooit nodig om te blijven liggen en helemaal niets meer te doen. Verschillende houdingen afwisselen werkt wel vaak goed.

Door te veel rusten worden je spieren slapper waardoor de belastbaarheid minder wordt en er een grotere disbalans ontstaat met nog meer pijn. Daarom is het zó belangrijk om de juiste oefeningen te doen, waarmee je je core in conditie houdt en traint op de juiste manier.

Doe jezelf een groot plezier. Doe een goede zwangerschapscursus bij een gespecialiseerd fysiotherapeut of oefentherapeut. Bereid je voor op je bevalling. Doorloop je zwangerschap met minder of zelfs zonder bekkenpijn.

Sommige zwangeren krijgen door de bevalling ook bekkenpijn. Daarom is het belangrijk om daar preventief aandacht aan te besteden. Door een goede voorbereiding op je bevalling met de juiste tips, technieken en houdingsadviezen kan je een heleboel leed voorkomen.

Mochten er toch klachten zijn ontstaan door de bevalling, zoek dan een gespecialiseerd fysiotherapeut. Deze kan je helpen om je bekken weer terug in balans te brengen, je lichaam weer sterker te maken door je de juiste oefeningen en trainingen te geven. Daarbij is een postpartum cursus zinvol om te werken aan het versterken van je lichaam.

Als je wilt kan je ook eerst gratis alle online lessen bekijken: Je krijgt voor €25 een maand lang toegang tot alle online lessen van ABB + kortingscode met een waarde van €25 voor een online cursus naar keuze van ABB.

Wil je het proberen? Haal hier de maand toegang + korting op! >>