Zwanger, fit & in balans

Complete bevalvoorbereiding met zwangerschapsyoga, zwangerFit®, mindfulness en bekkentherapie

Zwanger, fit & in balans

Complete bevalvoorbereiding met zwangerschapsyoga, zwangerFit®, mindfulness en bekkentherapie

Zwangerschapsyoga levert een goede, mooie balans

Bij ‘Zwanger, fit & in balans'  gaat het om een goede, mooie balans tussen draagkracht en draaglast. Het beste uit zwangerschapsyoga, ZwangerFit®, zwangerschapsgym gecombineerd met Pilates, T'ai Chi, aerobics, mindfulness en hypnobirthing, wordt gebruikt in de cursussen. Uiteraard word je hierin ook van A tot Z voorbereid op de bevalling.

Het is een uitgebalanceerde en breed opgezette cursus die qua opbouw past bij het moment van je zwangerschap en ontwikkeld is door fysiotherapeut Jacqueline Luchtmeijer. Je zit in een groep met medecursisten die ongeveer net zo ver zijn als jij, waardoor de oefeningen specifieker gegeven kunnen worden. De zorgvuldigheid van de oefeningen wordt gewaarborgd door Jacqueline's achtergrond als fysiotherapeut en die van Caroline als Cesartherapeut.

‘Zwanger, fit & in balans’ is de oercursus van A Beautiful Balance waar je op een actieve manier verantwoord en ontspannen toewerkt naar de bevalling, onder leiding van Jacqueline Luchtmeijer en Caroline den Exter. In sommige gevallen zal een les worden waargenomen door Charissa Bosschert

Deze cursus zwangerschapsyoga met ZwangerFit wordt in combinatie met een uitgebreide theoretische en praktische online ondersteuning verleend. 

Live lessen met online ondersteuning

Eén van de uitgangspunten van A Beautiful Balance is de AANDACHT waarmee de dingen worden gedaan, zodat een goede voorbereiding gewaarborgd wordt, waarbij oefenen en ervaren centraal staan.

Persoonlijk contact met de deelneemsters vinden wij heel belangrijk. Er wordt in de live lessen voldoende ruimte geboden voor persoonlijk advies. Ieder mens en elke zwangerschap is namelijk uniek en bijzonder!

Om in de live lessen het bovengenoemde zo optimaal en praktisch mogelijk te beoefenen, krijg je bij de start van de live lessen toegang tot de ondersteunende online modules. Hierin vind je

 • de theorievideo's van de lessen waarin alles heel duidelijk wordt uitgelegd,
 • ontspanningsaudio's,
 • workouts  en
 • nog heel veel extra informatie over zwangerschap, bevalling, kraamtijd èn babytijd.

Zo worden in de online modules veel vragen al meteen beantwoord. En tijdens de live lessen is er uiteraard altijd ruimte voor het stellen van je vragen en het krijgen van antwoorden en adviezen op maat voor jou!

Ben je in verwachting van je tweede of volgende kindje, kijk dan naar de opfrismogelijkheden.

video
play-rounded-fill

Starten met deze cursus Zwanger, fit & in balans

Het meest ideaal is, als de laatste les uitkomt wanneer je tussen de 33 en 37 weken zwanger bent.

Kijk daarom naar de einddatum van de cursus.

Meld je wel op tijd aan, want vol is echt vol.

 

Is de cursus toch vol, kijk dan nog even naar: Bevallen doe je samen, ZwangerFit OUTDOOR of de onlinecursus Fit & in balans zwanger & bevallen.

Inhoud van Zwanger, fit & in balans

In deze uitgebreide cursus met als basis zwangerschapsyoga komen de volgende zaken aan de orde:

Spierversterkende oefeningen, rekken, strekken, yoga en ademoefeningen. Met als doel hiermee zo fit mogelijk te blijven tijdens je zwangerschap en in een goede conditie de naderende bevalling tegemoet te treden.

Verantwoorde oefeningen voor het bekken, de bekkenbodem en de onderrug ter preventie of vermindering van lagerug- of bekkenpijn (volgens de methode van Cecile Röst).

Bekkenpijn is een specifieke klacht. Een goede begeleiding bij bekkenpijnklachten vergt de nodige kennis en ervaring, welke vanzelfsprekend geïntegreerd zijn in de lessen van A Beautiful Balance.

Oefeningen die van belang zijn voor specifieke zwangerschapsklachten zoals beenkrampen, vocht vasthouden, bandenpijn, harde buiken, hyperventilatie, constipatie. Zo helpen we je van 'klacht naar kracht'.

 • het weten hoe je je bevalproces positief beïnvloed, zodat je naderhand met een goed gevoel kan terugblikken op de geboorte van je kindje
 • het lichaamsbewustzijn
 • bewustwording van mentale processen
 • bewustwording van hormoonbalans
 • het contact met je kindje in je buik
 • een postieve mindset
 • (zelf)vertrouwen
 • het kunnen schakelen als de zwangerschap of geboorte van jouw kindje misschien anders loopt dan je had verwacht

Oefeningen ter bevordering van de beste houdingen en ademhaling voor het opvangen van ontsluitingsweeën.

Hiernaast leer je goede perstechnieken en baringshoudingen.

Uiteraard geven we je ook een flinke dosis praktische kennis van zwangerschap, de bevalling en de postnatale periode mee.

Er wordt van elke groep een email-groep gemaakt. Zo kun je, indien je dat wenst, ook nog meer uitwisselen met je medecursisten, ook als de live lessen al zijn afgelopen. Over het algemeen wordt dit als erg fijn, steunend èn leuk ervaren.

Tijdens de cursus ontvang je ook via de online modules veel nuttige achtergrondinformatie over de bevalling, bekkenpijn en -instabiliteit, bekkenbodem etcetera. Zo kun je het op je gemak thuis nog eens doornemen.

Opbouw van de lessen 'Zwanger, fit & in balans'

Elke les heeft een eigen thema met een logische opbouw. We nemen je in elke les mee d.m.v. informatie, oefeningen en ontspanning.

Globaal zijn de lessen als volgt opgebouwd:

 • Vragen beantwoorden over de online theorie en de dingen die je bent tegengekomen sinds de laatste les.
 • Vervolgens doen we we een workout.
 • Aan het einde van elke les wordt er aandacht besteed aan ontspanning d.m.v. actieve en passieve ontspanningsoefeningen.
 • Na elke les adviseren we je in de daarop volgende week je 'huiswerk' te doen en geven we aan welke les(sen) uit de online modules je die week het beste kunt doornemen ter voorbereiding op de volgende les.

Waarom deze actieve en passieve ontspanningsoefeningen:

Je wordt in staat gesteld de natuurlijke lichaamseigen stof endorfine te activeren en de vorming van stresshormonen te reduceren, waarmee vervolgens de vorming van het hormoon oxytocine, o.a. belangrijk bij het ontsluitingsproces, gestimuleerd kan worden.

Je wordt in staat gesteld angst en belemmerende overtuigingen los te laten.

Je leert mindful om te gaan met emotionele aspecten zoals angst en pijn, ofwel mindful zwanger zijn, waardoor je met vertrouwen in lichaam en geest de geboorte van je baby tegemoet kunt treden.

Partnerles

In de partnerles behandelen we hoe je partner jou optimaal kan ondersteunen als de weeën beginnen en het beste fysiek en mentaal kan coachen tijdens de bevalling.

Hierdoor kun jij gefocust blijven en je aandacht houden bij datgene wat op dat moment van belang is.

We leren jullie diverse houdingen, massage- en ademtechnieken.

En nee, je partner hoeft niet zelf te puffen, maar wel weten wat de mogelijkheden zijn om jou te helpen.

Opfrissen zonder partnerles

 • Ben je in verwachting van je tweede of volgende kindje? Wil je alleen je kennis en vaardigheden opfrissen en oefenen? Dan kun je jezelf inschrijven voor de cursus ‘Zwanger, fit & in balans’, zonder partnerles.
 • Heb je niet veel tijd of wisselende werktijden, dan is de onlinecursus misschien iets voor jou.
 • Wil je vooral trainen, dan kan je meedoen met ZwangerFit® Outdoor
 • ZwangerFit® Outdoor is natuurlijk ook te combineren met de onlinecursus, Zwanger,fit & in balans® of Bevallen doe je samen.
 • Ook individuele zwangerschapscoaching behoort tot de mogelijkheden. Ik kan dan een specifiek programma voor jou samenstellen. Informeer naar de mogelijkheden.

Data, lestijden, locatie en prijs

cursusprijs:

€ 187,-

Opnieuw zwanger? en kom je opfrissen zonder partnerlessen, dan kost de cursus € 157,-

Locatie:

‘A Beautiful Balance’

Muziekplein 28

2992 GH  Barendrecht

Docenten:

Jacqueline Luchtmeijer

Caroline den Exter

Cursusdata:

Jammer 🙁 Geen plaats meer op
Donderdag 19.15 – 21.00
8 juni t/m 20 juli 2023
bij Jacqueline

Lesdata: 8/6, 15/6, 22/6, 29/6, 6/7, 13/7 (partnerles tot 21.15 uur), 20/7 + terugkomles

Inschrijven voor deze cursus

Maandag 19.30 – 21.15
19 juni t/m 31 juli 2023

bij Caroline

Lesdata: 19/6, 26/6, 3/7, 10/7, 17/7, 24/7 (partnerles tot 21.30 uur), 31/7 + terugkomles

Inschrijven voor deze cursus

Donderdag 19.15 – 21.00
27 juli t/m 14 september 2023
bij Jacqueline

Lesdata: 27/7, 3/8, 10/8, 24/8, 31/8, 7/9 (partnerles tot 21.15 uur), 14/9 + terugkomles

Inschrijven voor deze cursus

Dinsdag 19.30-21.15
22 augustus t/m 3 oktober 2023
bij Caroline

Lesdata: 22/8, 29/8, 5/9, 12/9, 19/9, 26/9 (partnerles tot 21.30 uur), 3/10 + terugkomles

Inschrijven voor deze cursus

Maandag 19.30-21.15
11 september t/m 23 oktober 2023
bij Caroline

Lesdata: 11/9, 18/9, 25/9, 2/10, 9/10, 16/10 (partnerles tot 21.30 uur), 23/10 + terugkomles

Inschrijven voor deze cursus

Online
cursus:

Onlinecursus:

Ben je te laat om in te schrijven?
Zijn er geen passende cursusdata?

Volg dan de onlinecursus met de workouts. Als je deze samen doet heb je dezelfde training en informatie als in deze cursus 'Zwanger, fit & in balans'.

 

Wil je toch meer contact?

Combineer dan de onlinecursus met Zwangerfit OUTDOOR.

Met 'Bevallen doe je samen' combineer je de onlinecursus met één uitgebreide live partnerbijeenkomst (zijnde de zesde bijeenkomst uit 'Zwanger, fit & in balans').

Ook kan je de onlinecursus samen met een vriendin doen.

Doordat bij A Beautiful Balance de ‘Fit & in balans’-cursussen worden gegeven door een fysiotherapeut, een Cesartherapeut of ZwangerFit® docent, vergoeden de meeste ziektekostenverzekeraars een (gedeelte van) onze zwangerschapscursus.

Soms wordt zelfs ook de postnatale cursus 'Fit & in balans met je baby' door de ziektekostenverzekeraar gedeeltelijk vergoed, omdat het je herstel na de bevalling ook mooi ondersteunt en er daardoor mogelijk minder individuele therapeutische begeleiding nodig zal zijn. En dat is dan natuurlijk mooi meegenomen.

Het is in ieder geval de moeite waard om eens even in je polisvoorwaarden te kijken of bij je verzekeraar na te vragen of je voor (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking komt.

A Beautiful Balance heeft betreffende de cursussen geen contracten afgesloten met zorgverzekeraars en zij maken geen cursus bedragen direct aan A Beautiful Balance over. Het is daarom ook je eigen verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de cursuskosten door jouzelf op tijd betaald worden. Indien van toepassing kun je vervolgens de nota voor restitutie indienen bij de zorgverzekeraar.