Proefles mama& baby yoga

Niet te vroeg beginnen

Deze cursus kun je volgen vanaf zo’n 6 weken na je natuurlijke bevalling òf vanaf ca. 2 maanden indien je een keizersnede hebt gehad. Begin niet te vroeg. Zo komt je lichaam weer in shape én zijn jij en je baby nog meer met elkaar verbonden.

Opbouw van de lessen

Er zit een duidelijke gedachte achter de opbouw van de lessen. De oefeningen worden per les zwaarder. Deze opbouw is er natuurlijk niet voor niets.

Daarom adviseer ik je om de lesopbouw te volgen en pas op z’n vroegst na een week de volgende les te doen. Als je het fijn vindt kun je een les wel één of twee maal per week herhalen, maar houd daarbij rekening met de grenzen van je herstel.

Spierpijn oké?

Een beetje spierpijn is niet erg, daar wordt je sterker van. Tot zo’n anderhalf à twee dagen spierpijn is oké. Heb je langer spierpijn, doe dan de volgende keer de oefeningen minder vaak, minder intensief. Laat ook minimaal 2 dagen tussen de trainingen in zitten, zodat je lichaam kan herstellen èn verder versterken.

Forceer nooit iets bij je babytje

Houd altijd goed je babytje in het oog als je oefeningen met je kindje samen doet. Geef gehoor aan de signalen van je kindje en ga nooit of te nimmer iets forceren bij je baby.

Aansprakelijkheid

Ieder mens is uniek. De adviezen zijn echter gericht op algemene situaties. Deelname aan de cursus is op eigen risico. A Beautiful Balance kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor eventueel indirect of direct opgelopen schade van welke vorm dan ook door deelname aan deze cursus.

Verantwoordelijkheid

Als cursist ben je ten allen tijden zelf verantwoordelijk voor jouw medische situatie en geestelijke conditie. Heb je bepaalde lichamelijke of geestelijke klachten, raadpleeg dan altijd je eigen arts of therapeut.

Zorgvuldigheid

Er is veel zorg besteed aan de juistheid van de inhoud van de cursussen. Het gebruik van informatie van de cursus is op eigen verantwoordelijkheid. Het draagt bij aan het verkrijgen van meer kennis over gezondheid en fitheid en het herstel van de bevalling. Aan de oefeningen, tips en adviezen kunnen echter geen rechten worden ontleend.

Veel plezier bij het kijken, luisteren, lezen en oefenen met je baby.

Met ‘n enthousiaste groet,

Jacqueline (fysiotherapeut & bekkentherapeut methode Röst)

Intro

FBB les 1 intro
play-rounded-fill
03:06

FBB les 1 intro

Opbouw

Hartstikke leuk dat je meedoet met de mama en baby les. ‘Fit en in balans met je baby’ is opgebouwd uit 7 lessen. Er zit een duidelijke opbouw in en we gaan vandaag beginnen met les één. Die gaat over:
• de basis,
• basis stabiliseren,
• basis geven aan je kindje,
• vertrouwen hoort ook bij basis en komt in deze les ook aan de orde.

Er is veel veranderd in je lichaam tijdens de zwangerschap door de bevalling zelf en ook na de bevalling. Je zal waarschijnlijk gemerkt hebben dat je bekkenbodem en je buikspieren nog niet helemaal optimaal werken.

Dus dat heeft tijd nodig om te herstellen en ook om weer sterk te worden. Bij de een gaat dat wat sneller dan bij de ander. Dat is ook één van de doelen van deze lessen. We doen dat natuurlijk op een leuke manier in contact met je babytje en ook in elke les komen er een aantal oefeningen voor de baby aan de orde.

Baby & zintuigen

Uiteraard hoeft een baby geen yoga oefening te gaan doen, maar wij wel. We doen een aantal oefeningen waarbij de baby gewoon lekker ligt op het matje. Je babytje kan gewoon meekijken en de zintuiglijke ontwikkeling wordt gestimuleerd.

Ruiken is bijvoorbeeld één van de zintuigen die bij een pasgeborene al meteen goed ontwikkeld is. De baby kan verschillende geuren onderscheiden. Je babytje ruikt jou, ruikt je borst, en kan daar al heel goed op reageren.

Het zien is in eerst instantie nog wat minder. Na de eerste week ziet een babytje op ongeveer 20 centimeter scherp en naarmate een babytje groter wordt, wordt die afstand ook groter. Een pasgeborene draait zich naar het licht als dat niet te fel is. Hij merkt al heel goed het verschil tussen licht en donker, maar ziet nog wazig. Hij ziet alles beter van dichtbij. Als een pasgeboren baby wakker en alert is, zoekt hij iets om naar te kijken. Wanneer hij iets interessants gevonden heeft, kijkt hij er korte of langere tijd naar. Zijn blik beweegt heen en weer over plekjes met een groot verschil in contrast, bv. zwart-wit. Het kunnen onderscheiden van kleuren begint pas als baby’s ca. 4 weken oud zijn en in eerste instantie hebben ze voorkeur voor primaire kleuren. Bij 6 maanden ziet een kind net zo goed als een volwassene.

Geluiden horen ze uiteraard ook al en daar maak je ook gebruik van bij de verschillende oefeningen. In de baarmoeder hoorde een kindje de stem en het hart van zijn moeder, net als luide muziek met hoge tonen en zang. De baby kan de geluiden die hij in de baarmoeder hoorde, herkennen na de geboorte. Een pasgeboren baby is het meest geboeid door geluiden die hij herkent van in de baarmoeder.

Ik gebruik in deze les een rammelaartje en daar kan je kind uiteraard op reageren. Ook op de bewegingen die je maakt. Je kan een klein gastendoekje of sjaaltje nemen die je kan gebruiken om over het gezichtje te doen en dan kiekeboe spelen. Ook weer om het ontwikkelen van het zien te stimuleren bijvoorbeeld. We maken gebruik van verschillende dingetjes tijdens deze lessen en de baby wordt er zoveel mogelijk bij betrokken.

Met de huid maakt een baby het meest uitgebreid contact met de wereld, zowel met mensen als met dingen. Horen, zien en ruiken kunnen net zo goed op afstand, voelen niet. In de aanraking met andere mensen krijgt een baby het sterkst de ervaring ‘er te zijn’. Huid-op-huidcontact is dan ook heel belangrijk. Het ervaren van beweging betekent veel voor een jonge baby. Hem oppakken, vasthouden, zachtjes wiegen etc. staan al lang bekend als de beste middelen om een baby te troosten. Een baby houdt enorm veel van lichamelijk contact. Er kan nooit te veel lichamelijk contact zijn. En daarom maken we ook juist in deze lessen gebruik van elementen die die tastzin stimuleren. Houd altijd rekening met de prikkelgevoelighied van de baby. Als je kindje moe is dan zal hij dat laten merken, door bijv. het hoofdje af te wenden. Geef daar dan ook gewoon gehoor aan als je kindje wil slapen.

En ook als je baby je bijvoorbeeld een schone luier of drinken nodig heeft, maak daar uiteraard altijd tijd voor. Ga gewoon lekker mee doen en zet de video op pauze als het nodig is.

De eerste oefening die ik ga doen is de baby zonnegroet. Die doe ik voor zoals ik bij een heel kleintje tot een maand of drie doe. Ik heb ook een variatie voor baby’s vanaf drie à vier maanden. Die zit ook bij deze les toegevoegd. Dus daarin kun je je keuze maken.

FBB les 1
play-rounded-fill
01:14:09

FBB les 1

Er is meer in de complete cursus

Bij de complete cursus zit ook nog meer achtergrond informatie, PDF’s over ontwikkeling van je baby of over bekkenbodem bijvoorbeeld. Maar ook extra babyzonnegroetjes en mama zonnegroeten.