10 redenen om zwangerschapsyoga te doen

Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je leven. Zowel fysiek als mentaal. Je bent niet meer alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor je baby die in je buik groeit.

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Daarmee zorg je ook goed voor je baby. Zwangerschapsyoga kan je daarbij helpen en is ontzettend fijn om te doen wanneer je zwanger bent.

Overal, dus ook thuis kun je yoga- en ademhalingsoefeningen doen die je helpen te ontspannen, of die juist versterken en vitaliseren.

De voordelen van zwangerschapsyoga

Je kunt tijdens je zwangerschap ook met minder fijne verschijnselen te maken krijgen. Zoals spierspanningen, bekkenpijn of opgezwollen enkels. Met zwangerschapsyoga kun je je lichaam subtiel een handje helpen. Je kunt bijvoorbeeld ook vochtophoping verminderen of zelfs voorkomen.

Daarbij leert het je ook tijdens de bevalling te ontspannen. Je kan dan meegaan op de ‘pijngolf’ van een wee en door ademen in plaats van je ertegen te verzetten. Zo kun je je weeën een stuk draaglijker maken.

Fysieke voordelen van Zwangerschapsyoga

relaxine en stabiliteit bekken
play-rounded-fill
02:29

relaxine en stabiliteit bekken

Door je zwangerschap verandert er van alles in je lichaam. Je kindje groeit en je buik wordt zwaarder. Je hormonen veranderen om je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Door de hormonen worden je banden weker. Die banden houden o.a. je gewrichten bij elkaar. Zo ook de banden van je bekken, waardoor je kindje bij de bevalling erdoor kan. Helaas worden ook alle andere bindweefselstructuren in je lichaam weker.

3.3.1 oefeningen go with the flow
play-rounded-fill
00:44

3.3.1 oefeningen go with the flow

Door zwangerschapsyoga 2 à 3 keer per week te beoefenen ontwikkel je je spieren, pezen en bindweefsel. Daardoor wordt het makkelijker om je kindje in je buik te dragen en verbetert je houding. Je bent ook minder snel moe. Door de aangepaste oefeningen aan je zwangerschap, verbetert ook de je houding, waarmee je bekken en lage rugklachten kan verminderen of voorkomen.

Mentale voordelen van zwangerschapsyoga

Yoga gaat over het leren kennen en weer in balans brengen van je eigen lichaam en geest. Met  zwangerschapsyoga leer je dit met een continu veranderend lichaam en geest. Je zal waarschijnlijk merken dat je behoeftes al zijn veranderd. Zwangerschapsyoga helpt je om inzicht te krijgen in die veranderingen en zowel fysiek als mentaal erin mee te bewegen.

Je leert

  • naar je lichaam te luisteren, waardoor je vertrouwen krijgt in je eigen lichaam en kunnen. Je kan beter aangeven wat je wel en niet wilt.
  • Jezelf te accepteren zoals je bent
  • met een positieve blik naar je lichaam en prestaties te kijken
  • jezelf en je kindje het mooiste te geven wat er bestaat. Liefde!

Zet jezelf en je baby op de eerste plaats en go with the flow!

bewustwording kwaliteiten leerpunten mindset

Rust en ontspanning creëren met zwangerschapsyoga

Stress tijdens je zwangerschap is slecht voor de prenatale én postnatale ontwikkeling van je baby. Het beoefenen van zwangerschapsyoga helpt je te ontspannen. Tijdens je zwangerschap, je bevalling en de rest van je leven.

Door je groeiende buik die tegen je longen aan drukt ben je misschien sneller buiten adem. Zwangerschapsyoga helpt om je manier van ademen te verbeteren. Naast de ademhalingstechnieken kan je door het toepassen van visualisaties en meditaties je rustmomenten creëren om je lichaam en de geest te ontspannen.

Het leren ontspannen heeft een positieve invloed op het verloop van je zwangerschap en bevalling. Ontspanning is óók het sleutelwoord om met de pijn om te gaan en mee te bewegen in de golven van je weeën.

Ontspanning is overgave aan datgene wat de natuur van je vraagt. Meegaan met de flow in plaats van je te verzetten. Dat is vaak moeilijker dan dat het klinkt. We zijn  gewend om nog net een tandje bij te zetten en niet op te geven. Om maar wat te noemen willen we:

  • veel ballen tegelijkertijd in de lucht houden.
  • een leuke collega zijn
  • een lieve moeder
  • een gezellige vriendin,
  • een sportieveling in de sportschool
  • een keukenprinses

Dat kan best vermoeiend zijn. Doe daarom elke dag ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen. Dit is fijn tijdens de zwangerschap en ook voor bij de bevalling.

Ademhaling

Zwangerschapsyoga, een goede voorbereiding op je bevalling

8.1 de bevalling
play-rounded-fill
01:33

8.1 de bevalling

9.1 onstpannen als het kan
play-rounded-fill
02:49

9.1 onstpannen als het kan

10.1 intro
play-rounded-fill
00:53

10.1 intro

Omdat je zwangerschap en bevalling fysiek en mentaal veel van je vraagt, is een goede voorbereiding een fijne ondersteuning. Met zwangerschapsyoga blijf of word je fitter. Je kan meer aan.

Hoe zwangerschapsyoga wordt gegeven verschilt per docent en per school. Meestal is er veel aandacht voor houdingen om weeën op te vangen en baringshoudingen. Het kan een complete cursus zijn tot doorlopende lessen met aangepaste yoga met extra workshops.

Je komende bevalling kan best wel spannend zijn. Ook als het niet je eerste kind is, zal de bevalling toch weer anders zijn.

Met zwangerschapsyoga kan je jezelf heel goed voorbereiden. Door veel te oefenen kan je zowel fysiek als mentaal de bevalling makkelijker doorstaan. Je voelt je zekerder en kan gebruik maken van de geoefende technieken.

Bij zwangerschapsyoga is het belangrijk zoveel mogelijk ervaring op doen door te oefenen en te bewegen. Fietsen heb je tenslotte ook niet uit een boekje of door het kijken van video’s geleerd.

Naast ontspannings- en ademhalingstechnieken om je weeën op te vangen, oefen je ook verschillende baringshoudingen.

Voorkom en verlicht zwangerschapskwalen met zwangerschapsyoga

Bij  A Beautiful Balance is er ook veel aandacht voor het voorkomen of verminderen van bekkenpijn en andere zwangerschapskwalen. Zwangerschapsyoga ondersteunt bij heel veel van dit soort ongemakken. Zwangerschapsyoga ondersteunt de doorstroming van je bloedvaten, lymfevaten, en energiesysteem. Hierdoor vermindert het bijvoorbeeld vermoeidheidsklachten, het vasthouden van vocht en (kuit)krampen.

1.1 introductie
play-rounded-fill
01:14

1.1 introductie

Zwangerschapsyoga: contact maken met je baby

Yoga is een moment om met je volledige aandacht naar je lichaam te gaan. Bij zwangerschapsyoga betekent dat ook contact maken met je baby. Ga zitten of liggen en ontspan. Doe je handen op je buik en richt je volledige aandacht op wat er in je buik gebeurt. Vaak komt er een moment in je zwangerschap waarop je baby zal gaan reageren. Voel wat er gebeurt, als je langzaam je handen verplaatst. Voel of je baby dan opnieuw naar je handen toe beweegt.

Verbinding door zwangerschapsyoga

Bij zwangerschapsyoga gaat het ook over verbinding tussen lichaam en geest. Tussen jou en je babytje. Tijdens het beoefenen kan je je goed bewust worden van die verbindingen.

Ook met je partner is verbinding belangrijk. Je leert elkaar beter begrijpen door contact te maken en te communiceren. Je creëert daarmee een veilige omgeving.

Het kan fijn zijn met andere zwangere vrouwen te verbinden. Zo kun je tips en ervaringen met elkaar delen. Om andere zwangeren te ontmoeten heb je de grootste kans in een groepscursus.

Je kan op verschillende manieren deelnemen aan zwangerschapsyoga

Groepslessen zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga wordt meestal gegeven in groepen. Dat kan in een doorlopende cursus of een cursus met opbouw. Je leert ontspannings- en ademhalingstechnieken samen met andere cursisten. Ook leer je verschillende houdingen om weeën op te vangen en oefen je perstechnieken.

Een doorlopende cursus doe je samen met zwangeren in verschillende stadia van zwangerschap. De groep wisselt daardoor van samenstelling. De yogalessen zijn aangepast aan je zwangere lichaam.

Een cursus met opbouw doe je samen met zwangeren die in hetzelfde stadium zitten. Je zit in een vaste groep. De yogalessen zijn aangepast aan het stadium van je zwangerschap.

video
play-rounded-fill

Privélessen zwangerschapsyoga

Kan of wil je niet in een groep of heb je een wisselend rooster? En je wil je toch goed voorbereiden?

Kies dan voor een privéles bij een zwangerschapscoach. De training en informatie die je dan krijgt is volledig afgestemd op jouw wensen en mogelijkheden.

Partnerlessen zwangerschapsyoga

Veel scholen organiseren ook partnerlessen. Sommige partners willen niet meedoen omdat ze denken dat ze dan ook yoga moeten doen en puffen. Niets is minder waar.

De lessen zijn bedoeld om de rol van de partner tijdens de bevalling aan bod te brengen. Wat je partner kan betekenen met o.a. massage technieken voor jou als je aan het bevallen bent. En voor je babytje. Zodat je partner zich nuttig kan maken en een helpende hand kan bieden.

Het kan voor partners een beetje ongemakkelijk lijken om naar zo’n workshop te gaan, maar in deze les is er specifiek aandacht voor de rol van de partner. Er kan bijv. aan bod komen wat een partner kan betekenen voor de vrouw en het kind gedurende de zwangerschap, tijdens de baring en na de bevalling. Zowel voor de partner als de zwangere kan dit fijn zijn.

Online zwangerschapsyoga

Een online training biedt uitgebreide mogelijkheden om het in je eigen tempo te volgen op elke plek die je wil. Ook tijdens je vakantie. Het is wel handig dat je genoeg discipline hebt om minimaal 1 keer per week een of meer lessen te doen. Liever nog 2 á 3 keer per week.

Heb je nog vragen?

Lees de 9 meest gestelde vragen over zwangerschapsyoga.