Is een zwangerschapscursus wel nodig en welke past bij jou?

Wel of geen pufcursus?

Vrouwen zijn gemaakt om zwanger te worden en er zijn je miljarden voor gegaan met en zonder problemen en hier zit je dan, te onderzoeken of je nou wel of geen zwangerschapscursus moet doen, en zo ja welke.

We zijn ontwikkeld tot denkende vrouwen die zich voorbereiden op het krijgen van een kindje. We doen een zwangerschapstest, zoeken zwangerschapskleding uit, een babykamer en nog veel meer. Ons denken staat ons echter soms behoorlijk in de weg wat betreft natuurlijke processen. 

Positieve bevallingservaring

Natuurlijk kan je zonder voorbereiding een kind op de wereld brengen, er is immers nog nooit eentje blijven zitten zou je denken. Zelfs bij een keizersnede ben je zwanger en kan je weeën krijgen. Het gaat er bij een zwangerschapscursus dan ook niet om, dat je moet leren bevallen, maar om je zwangerschap en bevalling zo prettig als mogelijk te ervaren. Dat kan door:

  • het volgen van een informatieve cursus over het verloop van de zwangerschap en bevalling, waar je leert de weeën op te vangen o.a. door te puffen;
  • het trainen van je mindset;
  • sporten / trainen om fit te blijven tijdens je zwangerschap;
  • of een combinatie van bovengenoemde

Het gaat er bij een zwangerschapscursus niet om, dat je moet leren bevallen, maar om je zwangerschap en bevalling zo prettig als mogelijk te ervaren”.

Topsport

Zwanger zijn en bevallen zijn topsporten en voor elke sport is een goede voorbereiding en training nodig om blessures te voorkomen en je conditie optimaal te houden. Van alleen maar informatie verslinden zonder iets te doen heeft nog niemand leren sporten, daarom zit in elke cursus van A Beautiful Balance oefen-/trainingselementen, zelfs in de online-cursussen. Ook als je veel sport en je een optimale conditie hebt, is een gerichte voorbereiding ook belangrijk, omdat je zwangere lijf een aangepaste training nodig heeft.  

Welke zwangerschapsursus past bij jou?

In Nederland zijn er talloze zwangerschapscursussen. Op enkele cursussen na, die landelijk worden aangeboden, wordt elke cursus anders gegeven naar inzicht van de docent die de cursus geeft. Neem nou bijvoorbeeld zwangerschapsyoga: er zijn verschillende opleidingen om zwangerschapsyogadocent te worden en de meeste docenten doen later nog wat bijscholing en voegen daardoor weer oefeningen toe en zo kan het gebeuren dat cursisten over de ene cursus laaiend enthousiast zijn en en cursisten van de ‘dezelfde’ cursus ergens anders het weggegooid geld vinden. Daarom is het zinvol om in een vroeg stadium, moeders in je omgeving te vragen of zij wel/geen cursus hebben gedaan en daar wel/niet tevreden over waren. Schrijf je alleen in voor een cursus als je enthousiaste verhalen hebt gehoord.

Waarschijnlijk heb er al over nagedacht, of je alleen informatie wil, of juist wil sporten, leren ontspannen, of leren je mindset te veranderen. De meeste cursussen worden in groepsverband aangeboden, maar niet iedereen voelt zich daar prettig bij. Als jij je niet prettig voelt in een groep, worden er ook individuele cursussen aangeboden. Er worden ook verschillende online-cursussen aangeboden, niet alleen prettig als je je niet thuis voelt in een groep, maar ook als er geen plaats meer is bij je in de buurt, of als je wisselende werktijden hebt, nog aan het reizen bent, of nog op vakantie wilt.

Het voordeel van groepscursussen is dat ze niet alleen nuttig, maar vaak ook gezellig zijn. Je komt in contact met andere zwangeren en partners, met wie je ongestoord over je zwangerschapskwalen kunt kletsen en tips kunt uitwisselen. Een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen die straks ook nog eens een kind hebben in dezelfde leeftijdscategorie als die van jou. Je kan natuurlijk ook denken aan een online zwangerschapscursus met een besloten (facebook)groep.

En welke partnerlessen passen bij je partner?

Partners, vooral mannelijke, hebben soms niet zo veel zin om bij een partnerles mee te puffen. Logisch, zij hoeven dat ook niet te doen, maar ze moeten wel weten wat jij moet doen en wanneer. Vraag daarom wat een partnerles inhoudt bij de cursus van je keuze.

Bij ons leren we partners te coachen en te steunen op een manier die bij jou en jouw partner past. Overigens hoeft je levenspartner niet persé je bevalpartner te zijn, dat kan ook iemand zijn die jou gaat steunen tijdens de bevalling. Handig als je levenspartner lang van huis is of of snel flauw valt ;-). Het gebeurt regelmatig dat stellen bij een tweede of derde kindje toch weer samen op cursus komen omdat zij dat prettig en belangrijk vinden.

Actieve online zwangerschapsyoga

Enkele voorbeelden van een zwangerschapscursus

ALLEEN INFORMATIE:

  • Samen bevallen
  • Veel onlinecursussen
  • Bevalcursussen
  • veel (online) cursussen van verloskundigen

ALLEEN SPORTEN:

INFORMATIE EN SPORTEN:

​INFORMATIE EN ONTSPANNEN / MINDSET TRAINEN:

  • Zwangerschapsyoga
  • Hypnobirthing
  • Mindful bevallen

INFORMATIE, SPORTEN, ONTSPANNEN / MINDSET TRAINEN:

Is een online zwangerschapscursus iets voor jou?

Het voordeel van een onlinecursus is dat je die overal kan doen op elk moment van jouw dag. Dit is vooral prettig als je niet in de gelegenheid bent om 10 weken achter elkaar naar een cursus te gaan. Denk aan wisselende dienstroosters, vakantie etc. Maar ook als je niet graag in een groep deelneemt aan een cursus. Het is natuurlijk ook goed te combineren met een groepscursus afhankelijk van jouw wens om je goed of beter voor te bereiden.

Kijk goed wat een online cursus te bieden heeft. Er wordt vaak een bevallingscursus aangeboden als online zwangerschapscursus. De hele cursus richt zich dan alleen op de bevalling en niet op de zwangerschap.

“Van alleen maar informatie verslinden zonder iets te doen heeft nog niemand leren sporten”

Er zijn diverse aanbieders van online-cursussen, die allemaal goede informatie geven inclusief een pufcursus en een bevalcursus. Enkele bieden daarnaast mindfulness oefeningen, hypnobirthing en/of zwangerschapsyoga oefeningen.

Of zwangerschapsyoga?

Zwangerschapsyoga is overal anders, maar richt zich o.a. op ademhalingsoefeningen, houdingsoefingen en ontspanning. Soms wordt er yoga voor zwangeren mee bedoeld, waar geen bevallingsinformatie wordt gegeven.

Als er geen of voor jou te weinig bevallingsinformatie is kunnen de lessen toch goed zijn. Je zou die dan aan kunnen vullen met een online-zwangerschapscursus.

Wat kost een zwangerschapscursus?

De kosten kunnen €0,- zijn, als je verzekering zwangerschapscursussen volledig dekt. De prijzen van de zwangerschapscursussen lopen nogal uiteen, van enkele tientjes tot wel een paar honderd euro maar er is geen verband tussen de prijs en de kwaliteit of de hoeveelheid tijd die in een cursus gestoken wordt.

Heb je geen budget, kies dan een cursus die aan de voorwaarden van je verzekering voldoet of struin het internet af.

Heb je voldoende budget kies dan een cursus die bij jou past. Het is aan te bevelen dat je een klik hebt met de website, de lessen en de docent. Bel desnoods even om een en ander te vragen (0644 020 800).

Gaat een zwangerschapscursus altijd door?

Bij A Beautiful Balance krijgen we regelmatig zwangeren aan de telefoon die zich ergens anders hadden aangemeld voor een zwangerschapscursus die werd afgelast, omdat de docent te weinig inschrijvingen had. Dat is natuurlijk verschrikkelijk balen en ook lastig om je nog elders last minute aan te moeten melden. Bij ons gaat de cursus altijd door, al is er bij wijze van spreken maar 1 cursist. Alleen gaat dit nooit gebeuren, omdat we meer dan 600 tevreden cursisten per jaar mogen ontvangen, die vaak weer voor nieuwe cursisten zorgen. Er wordt eerder een extra cursus ingepland, gewoonweg omdat we geen nee willen verkopen.