Bekkenbodemklachten

bekkenbodem
play-rounded-fill
02:50

bekkenbodem

De bekkenbodem is een belangrijk gebied tijdens de zwangerschap. De meeste vrouwen worden zich wat bewuster van hun bekkenbodem tijdens de zwangerschap.

Ik denk wel eens dat het handig zou zijn als tijdens de pubertijd wordt geleerd om de bekkenbodem te leren inspannen en ontspannen. Maar ja, dat is een lastige fase in het leven.

In het filmpje laat ik je een model van het bekken met bekkenbodem zien. De bekkenbodem loopt van je schaambotje tot je stuitje en bestaat uit spieren. Die spieren hebben we geleerd aan te spannen toen we zindelijk werden. Ze zijn belangrijk voor het ophouden van urine en ontlasting. Op het moment dat het nodig is kan je ze openen en weer sluiten.

Ze zijn ook belangrijk voor het genot bij het vrijen en om je organen te dragen, zeker nu je zwanger bent. Je baarmoeder groeit, je organen worden zwaarder. Dus je bekkenbodem wordt zwaarder belast. Door je zwangerschapshormoon relaxine worden je banden elastischer en ook je spieren beïnvloed. Hierdoor kunnen bekkenbodemproblemen ontstaan.

Bekkenbodemproblemen in de zwangerschap kunnen zich uiten in pijnklachten in bekken of onderrug. In de bekkenbodem zelf, zoals urineverlies.

Het kan ook nog meer problemen veroorzaken als:

  • moeite met uitplassen
  • sneller blaasontstekingen
  • moeilijke stoelgang
  • pijn bij het vrijen

De bekkenbodem is een essentieel gebied, waar we super goede oefeningen voor hebben om ze te leren versterken. Maar ook om ze te leren ontspannen. Dus je spieren moeten niet alleen sterk en strak zijn, maar ook kunnen ontspannen. Dit is belangrijk. Je kindje moet bij een vaginale bevalling wel door die spieren naar buiten komen.

Uit onderzoek is het volgende gebleken: Vrouwen hebben betere bevallingen, als ze zich bewuster zijn van hun bekkenbodem en betere spier controle hebben. Ook herstellen ze sneller na de bevalling.

De bevalling en ook de zwangerschap is een forse belasting voor de bekkenbodemspieren. Ook na de bevalling verdient het aandacht en training om die spieren te versterken en in balans te brengen.

Als je wilt kan je ook eerst gratis alle online lessen bekijken: Je krijgt voor €25 een maand lang toegang tot alle online lessen van ABB + kortingscode met een waarde van €25 voor een online cursus naar keuze van ABB.

Wil je het proberen? Haal hier de maand toegang + korting op! >>