Veel gestelde vragen over zwangerschapsyoga

Wat is zwangerschapsyoga?

Zwangerschapsyoga is yoga, waarbij de fysieke oefeningen zijn aangepast aan je zwangere lichaam en het aantal weken dat je zwanger bent. Het helpt je bij het verminderen of zelfs voorkomen van bijvoorbeeld bekkenpijn en andere zwangerschapskwalen.

Daarnaast zijn er ook ademhalingsoefeningen en mentale oefeningen die je helpen ontstressen. Stress houd namelijk je lichaam tegen om te baren. Dit was in de oertijd handig als je moest vluchten. Tegenwoordig worden we gestrest van onze eigen gedachten, wat niet handig is.

Stopt het na de bevalling?

Je bent zwanger, dat duurt meestal zo’n 9 maanden. Daarna ga je bevallen en dan ben weer zo’n 9 maanden aan het ‘ontzwangeren’ en herstellen van de bevalling. Dus nee.

Vaak is er na de bevalling ‘postpartum’ yoga. Na een vaginale bevalling is het beter om na 6 weken de postpartum yoga op te pakken. Ben je bevallen met een keizersnede, wacht dan 2 maanden.

Ik heb de cursus ‘Fit & in balans met je baby’ ontwikkeld als postpartum yoga voor jou als (recent) bevallen mama om bij te dragen aan de balans in je veranderde lijf en leven nu met je baby. Je gaat onder deskundige begeleiding van een fysiotherapeut anderhalf uur per week aan de slag om weer lekker fit te worden en tegelijkertijd versterk je op een leuke manier het contact met je kindje.

Is zwangerschapsyoga zweverig?

Vaak hoor je dat (zwangerschaps)yoga een zweverig gedoe is. Dat kan in sommige gevallen kloppen. Zwangerschapsyoga is zo zweverig als de docent. Het hoeft dus niet zweverig te zijn en verschilt per docent. In tegenstelling tot bijv. ZwangerFit of Samen Bevallen is er geen vast programma. De docenten kunnen de lessen zo zweverig of zo aards maken als ze willen.

Wil je weten of de zwangerschapsyoga die je wil gaan doen bij je past, neem dan eerst contact op met de docent. Aan de manier van vertellen hoor je snel genoeg of de docent bij jou past.  

Ik heb zelf een keer een cliënte gehad die mijn lessen niet zweverig genoeg vond. Zij vond het blijkbaar fijn om zweverige yoga te volgen. En ik hou zelf niet van zweverig gedoe. Ik hou van nuchtere yoga.

Wanneer kan je beginnen met zwangerschapsyoga?

Vaak wordt aangeraden om tussen de 3e en 5e maand van je zwangerschap te beginnen met zwangerschapsyoga. Let wel op bij complete cursussen dat je op tijd klaar bent. Het liefst 2 tot 4 weken voor je uitgerekende datum. Als je eerder bevalt, ben je in ieder geval goed voorbereid.

Als je vroeg begint, ben je nog op z’n fitst en heb je de meeste baat bij de gegeven oefeningen. En bij doorlopende lessen of een online zwangerschapscursus heb je ruim de tijd om je voor te bereiden.

Meld je in ieder geval niet te laat aan! Dan bestaat de kans dat er geen plek meer is of dat je de cursus niet af kan maken voor de bevalling.

Zwangerschapsyoga of toch iets anders?

Er zijn veel mogelijkheden om je voor te bereiden op je zwangerschap, bevalling of moederschap.

Zwangerschapsyoga biedt hulp bij de fysieke en mentale voorbereiding op de bevalling. Soms gebeurt het dat je fysiek niet kan mee kan doen. Dan is zwangerschapsyoga niet echt een optie.

Ik zou dan adviseren om een meer theoretische cursus te volgen. Of mijn online zwangerschapsyoga, waar veel mentale voorbereiding en angstbeheersing in zit.

Wordt zwangerschapsyoga vergoed door zorgverzekering?

Veel zorgverzekeringen vergoeden een cursus zwangerschapsyoga vanuit de aanvullende verzekering. Het is aan te raden van tevoren goed navraag te doen bij je zorgverzekeraar. Elke verzekeraar geeft een andere vergoeding. En andere voorwaarden voor vergoeding. Sommige vergoeden pas als je de cursus gedaan hebt. Je kan dan pas na de cursus je factuur opsturen.

Heb je ervaring nodig?

Voor zwangerschapsyoga heb je geen yoga ervaring of een superconditie nodig: iedereen kan meedoen.

Je krijgt informatie over zwanger zijn en de bevalling, diverse oefeningen om je fit te houden en om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling. Afhankelijk van de school ligt de focus meer op het fysieke deel of het mentale stuk.

Hoe vaak moet je oefenen?

Oefen in je verlof lekker elke dag! Als je nog aan het werk bent probeer dan 2 à 3 keer of vaker per week te oefenen. Door regelmatig bewust tijd te maken om te bewegen, en daarna te ontspannen, maak je ruimte in je lijf voor je kleine babytje in je buik!

Zoek of maak een plekje in huis waar je kunt oefenen en rusten. Zo kan zwangerschapsyoga je ondersteunen bij het vinden van balans in een periode vol grote veranderingen. Houd kussens en dekens bij de hand ter ondersteuning. Maak het jezelf aangenaam!

Welke oefeningen mag je wel of niet doen?

Zwangerschapsyoga is een goede manier om in beweging te blijven tot ver in je zwangerschap. In de lessen wordt aangegeven welke oefeningen goed voor je zijn en welke je beter kan laten of op een laag pitje kan doen.

Vermijd oefeningen waarbij je de buikspieren sterk moet aanspannen, intense draaiingen en, zeker wanneer je ze niet gewend bent, omgekeerde houdingen. Stretch nooit maximaal. Het zwangerschapshormoon relaxine maakt je banden rondom je gewrichten en pezen losser en flexibeler. Je grenzen verleggen is dan verleidelijk, maar je vergroot zo de kans op onder andere bekkeninstabiliteit.