Skip to content

Zwanger, fit & in balans

Zwangerschapsyoga met ZwangerFit®

Zwanger, fit & in balans

zwangerschapsyoga met ZwangerFit®

‘Zwanger, fit & in balans, zwangerschapsyoga’ is de oercursus van A Beautiful Balance waar je op een actieve manier verantwoord en ontspannen toewerkt naar de bevalling, onder leiding van Jacqueline Luchtmeijer, Caroline den Exter of Charissa Bosschert.
Deze cursus wordt in combinatie met een uitgebreide theoretische en praktische online ondersteuning verleend.

Coronavrije lessen

Om  onze cliënten niet in de kou te laten staan, bieden we alternatieven om toch kennis over te dragen en te kunnen oefenen.

Onze 'Zwanger, fit & in balans' en 'Bevallen doe je samen' cursussen worden momenteel contactvrij gegeven via Skype-lessen met de hele groep. Daarnaast blijft ons inmiddels beroemde online gedeelte, die je altijd bij deze cursussen krijgt, zeer interessant.

Natuurlijk hebben we sowieso onze mooie onlinecursus, een volledige cursus, met daarin geïntegreerd: een volledige bevalcursus, partnerlessen met tips en massagetechnieken, oefeningen voor je bekken en versterkende oefeningen voor na de bevalling.

Omdat trainen tijdens de zwangerschap voor fitheid & conditie nu nog belangrijker lijkt te zijn geworden, hebben we als alternatief voor de ZwangerFit & MamaFit OUTDOOR trainingen een mooi online lespakket met ruim 5 uur oefeningen (deels uit de onlinecursus) beschikbaar gesteld.  Dit lespakket kan je aanschaffen voor €9,95

 

Een goede, mooie balans

Bij ‘Zwanger, fit & in balans, zwangerschapsyoga’ gaat het om een goede, mooie balans tussen draagkracht en draaglast. Het beste uit zwangerschapsyoga, ZwangerFit® en zwangerschapsgym gecombineerd met Pilates, T'ai Chi, aerobics, mindfulness en hypnobirthing, wordt gebruikt in de cursussen.

Het is een uitgebalanceerde cursus die qua opbouw past bij het moment van je zwangerschap en ontwikkeld is door fysiotherapeut Jacqueline Luchtmeijer. Je zit in een groep met medecursisten die ongeveer net zo ver zijn als jij, waardoor de oefeningen specifieker gegeven kunnen worden. De oefeningen komen zowel uit de zwangerschapsyoga, ZwangerFit®, zwangerschapsgym als uit de bekkentherapie.

Theorie ter ondersteuning van de praktijk

Ter ondersteuning van de praktisch georiënteerde lessen, wordt op een duidelijke manier ook het theoretische aspect van bewust zwanger zijn en bevallen voldoende belicht in het online-gedeelte op de website.

Eén van de uitgangspunten van A Beautiful Balance is de AANDACHT waarmee de dingen worden gedaan, zodat een goede voorbereiding gewaarborgd wordt, waarbij oefenen en ervaren centraal staan. Er wordt gestreefd naar een persoonlijk contact met de deelneemsters, zodat er voldoende ruimte geboden wordt voor persoonlijk advies. Ieder mens en elke zwangerschap is uniek en bijzonder!

Ben je in verwachting van je tweede of volgende kindje, kijk dan de opfrismogelijkheden.

video

Starten met deze zwangerschapscursus

Je kunt starten met de zwangerschapscursus Zwanger, fit & in balans, zwangerschapsyoga bij voorkeur tussen de 20ste en 28ste week van de zwangerschap. Het meest ideaal is dat je de laatste les van de zwangerschapscursus hebt, wanneer je tussen de 33 en 37 weken zwanger bent. Om gericht een keuze te kunnen maken welke cursus qua data het beste bij jou past, wordt je geadviseerd te kijken naar de laatste lesdatum. Meld je wel op tijd aan, want vol is echt vol.

Is de cursus vol, kijk dan nog even naar: Bevallen doe je samen, ZwangerFit OUTDOOR of de onlinecursus Fit & in balans zwanger & bevallen.

Cursusinhoud

In deze uitgebreide cursus zwangerschapsyoga komen de volgende zaken aan de orde:

Oefeningen om fit te blijven

Spierversterkende oefeningen, rekken, strekken, yoga en ademoefeningen. Met als doel hiermee zo fit mogelijk te blijven tijdens je zwangerschap en in een goede conditie de naderende bevalling tegemoet te treden.

Versterkende oefeningen

Verantwoorde oefeningen voor het bekken, de bekkenbodem en de onderrug ter preventie of vermindering van lagerug- of bekkenpijn (volgens de methode van Cecile Röst).

Bekkenpijn is een specifieke klacht. Een goede begeleiding bij bekkenpijnklachten vergt de nodige kennis en ervaring, welke vanzelfsprekend geïntegreerd zijn in de lessen van A Beautiful Balance.

Anti zwangerschapsklachten

Oefeningen die van belang zijn voor specifieke zwangerschapsklachten zoals beenkrampen, vocht vasthouden, bandenpijn, harde buiken, hyperventilatie, constipatie.

Oefeningen ter vergroting van...

... het lichaamsbewustzijn
... het contact met je kindje in je buik

Technieken

Oefeningen ter bevordering van je houdingen en ademoefeningen voor het opvangen van ontsluitingsweeën.

Hiernaast leer je goede perstechnieken en baringshoudingen.

Praktische kennis

Uiteraard geven we je ook een flinke praktische kennis van zwangerschap, de bevalling en de postnatale periode mee.

Een ontspannen afsluiting van elke les

De laatste 10 à 15 minuten van elke les wordt er aandacht besteed aan ontspanning d.m.v. actieve en passieve ontspanningsoefeningen.

Deze actieve en passieve ontspanningsoefeningen helpen je met:

Je lichaamseigen stoffen

Je wordt in staat gesteld de natuurlijke lichaamseigen stof endorfine te activeren en de vorming van stresshormonen te reduceren, waarmee vervolgens de vorming van het hormoon oxytocine, o.a. belangrijk bij het ontsluitingsproces, gestimuleerd kan worden.

Het loslaten van overtuigingen

Je wordt in staat gesteld angst en belemmerende overtuigingen los te laten.

Mindfulness

Je leert mindful om te gaan met emotionele aspecten zoals angst en pijn, ofwel mindful zwanger zijn, waardoor je met vertrouwen in lichaam en geest de geboorte van je baby tegemoet kunt treden.

Partnerlessen

In de partnerlessen behandelen we oefeningen voor de partner hoe het beste fysiek en mentaal ondersteuning geboden kan worden tijdens de bevalling. Hierdoor kun je gefocust blijven en je aandacht houden bij datgene wat op dat moment van belang is.

We leren je diverse houdingen, massage- en ademtechnieken. En wordt er van elke groep een email-groep gemaakt. Tijdens de cursus ontvang je veel nuttige achtergrondinformatie over de bevalling, bekkenpijn en -instabiliteit, bekkenbodem etcetera. Zo kun je het op je gemak thuis nog eens doornemen.

Opfrismogelijkheden .....

Ben je in verwachting van je tweede of volgende kindje en wil je alleen je kennis en vaardigheden opfrissen en oefenen, dan zijn er nu meerdere mogelijkheden:

  • Heb je behoefte aan een hele cursus, maar geen behoefte aan de partnerlessen, dan kun je jezelf inschrijven voor de cursus ‘Zwanger, fit & in balans, zwangerschapsyoga’, zonder de partnerlessen.
    Ben je ingeschreven bij kraamcentrum DAT, dan wordt de cursus zelfs met extra korting aangeboden, met of zonder de partnerlessen (zie de voorwaarden van de kortingsregeling).
  • Ook privé zwangerschaps-begeleiding bij Jacqueline behoort tot de mogelijkheden. Zij kan dan een specifiek programma voor jou samenstellen. Informeer naar de mogelijkheden.
  • Een enkele keer vallen cursisten uit of is een cursus niet vol. Op basis van beschikbaarheid is het mogelijk om op te frissen van bijvoorbeeld de adem- of perstechnieken d.m.v. één of meerdere (groeps)lessen. Ben je geïnteresseerd, kijk dan of het volgen van losse lessen iets voor jou is.
Losse lessen .....

Een enkele keer is het mogelijk om een losse les te volgen bij de cursus ‘zwanger, fit & in balans’.
Deze losse lessen zijn mogelijk wanneer je…

  • al een eerdere cursus zwangerschapsyoga hebt gedaan en toch tot aan je bevalling nog wat extra oefening en ontspanning wil,
  • de compacte cursus 'Bevallen doe je samen' hebt gedaan of binnenkort gaat volgen en je daarnaast nog behoefte hebt aan extra oefening,
  • je al hebt aangemeld voor de uitgebreide cursus en je wilt alvast onder professionele begeleiding bewegen en ontspannen,
  • te laat bent met aanmelden voor de uitgebreide cursus, maar wel nog wat voorbereiding wilt hebben op je bevalling, of
  • je twijfelt of zwangerschapsyoga iets voor je is en je graag even wilt komen proef draaien.

 

Wil je een losse les meedoen, dan is reserveren noodzakelijk en vanzelfsprekend op basis van beschikbare plaats. Voor reservering en informatie kun je het beste even appen of SMS-en naar Jacqueline op 0644-020 800 en dan belt ze je zo snel mogelijk terug.

De prijs voor een losse les bedraagt € 18,50 welke je vòòr of na de les contant dient af te rekenen.

Data, lestijden, locatie en prijs

cursusprijs:

€ 179,-

Opnieuw zwanger? en kom je opfrissen zonder partnerlessen, dan kost de cursus € 149,-

Ben je ingeschreven bij kraamcentrum DAT, dan wordt de cursus zelfs met nog meer korting aangeboden, afhankelijk van je woonplaats (zie de voorwaarden van de kortingsregeling).

Locaties:

‘A Beautiful Balance’

Muziekplein 28

2992 GH  Barendrecht

 

'Zorgcarrousel Albrandswaard’

Anthony van Hobokenstraat 8-10

3161 KS  Rhoon

Docenten:

Jacqueline Luchtmeijer

Caroline den Exter

Charissa Bosschert

Cursusdata:

Dinsdag 20.15 – 21.30
31 maart t/m 16 juni 2020

Nog 2 plaatsen

In Barendrecht bij Jacqueline

Lesdata:
31/3, 7/4, 14/4, 21/4 (partnerles), 28/4, 12/5, 26/5, 2/6 (partnerles), 9/6, 16/6 + terugkomles

Woensdag 18.45 – 20.15 
22 april t/m 26 juni 2020

Nog 1 plaats 

In Rhoon bij Charissa

Lesdata:
22/4, 29/4, 6/5, 13/5 (partnerles), 20/5, 27/5, 3/6, 10/6 (partnerles), 17/6, 24/6 + terugkomles

Donderdag 20.15-21.30
7 mei t/m 16 juli 2020

In Barendrecht bij Caroline

Lesdata:
7/5, 14/5, 28/5, 4/6 (partnerles), 11/6, 18/6, 25/6, 2/7 (partnerles), 9/7, 16/7 + terugkomles

Dinsdag 18.45-20.00
2 juni t/m 4 augustus 2020

In Barendrecht bij Jacqueline

Lesdata:  2/6, 9/6, 16/6, 23/6 (partnerles), 30/6, 7/7, 14/7, 21/7 (partnerles), 28/7, 4/8 + terugkomles

Donderdag 18.45 – 20.00
11 juni t/m 27 augustus 2020

In Barendrecht bij Caroline

Lesdata: 11/6, 18/6, 25/6, 2/7 (partnerles), 9/7, 16/7, 23/7, 13/8 (partnerles), 20/8, 27/8 + terugkomles

Vergoedingen door zorgverzekeraars

Doordat bij A Beautiful Balance de ‘Fit & in balans’-cursussen worden gegeven door een fysiotherapeut, een Cesartherapeut of ZwangerFit® docent, vergoeden sommige ziektekostenverzekeraars een (gedeelte van) onze zwangerschapscursus.

Soms wordt zelfs ook de postnatale cursus 'Fit & in balans met je baby' door de ziektekostenverzekeraar gedeeltelijk vergoed, omdat het je herstel na de bevalling ook mooi ondersteunt en er daardoor mogelijk minder individuele therapeutische begeleiding nodig zal zijn. En dat is dan natuurlijk mooi meegenomen.

Het is in ieder geval de moeite waard om eens even in je polisvoorwaarden te kijken of bij je verzekeraar na te vragen of je voor (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking komt.

A Beautiful Balance heeft betreffende de cursussen geen contracten afgesloten met zorgverzekeraars en zij maken geen cursus bedragen direct aan A Beautiful Balance over. Het is daarom ook je eigen verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de cursuskosten door jouzelf op tijd betaald worden. Indien van toepassing kun je vervolgens de nota voor restitutie indienen bij de zorgverzekeraar.

Scroll To Top