Zwangerschapsyoga met ZwangerFit®

Zwanger, fit & in balans

Zwangerschapsyoga met ZwangerFit®

Zwanger, fit & in balans

Zwangerschapsyoga levert een goede, mooie balans

Bij ‘Zwanger, fit & in balans, zwangerschapsyoga’ gaat het om een goede, mooie balans tussen draagkracht en draaglast. Het beste uit zwangerschapsyoga, ZwangerFit® en zwangerschapsgym gecombineerd met Pilates, T'ai Chi, aerobics, mindfulness en hypnobirthing, wordt gebruikt in de cursussen.

Het is een uitgebalanceerde cursus die qua opbouw past bij het moment van je zwangerschap en ontwikkeld is door fysiotherapeut Jacqueline Luchtmeijer. Je zit in een groep met medecursisten die ongeveer net zo ver zijn als jij, waardoor de oefeningen specifieker gegeven kunnen worden. De oefeningen komen zowel uit de zwangerschapsyoga, ZwangerFit®, zwangerschapsgym als uit de bekkentherapie.

‘Zwanger, fit & in balans, zwangerschapsyoga’ is de oercursus van A Beautiful Balance waar je op een actieve manier verantwoord en ontspannen toewerkt naar de bevalling, onder leiding van Jacqueline Luchtmeijer, Caroline den Exter of Charissa Bosschert.

Deze cursus zwangerschapsyoga met ZwangerFit wordt in combinatie met een uitgebreide theoretische en praktische online ondersteuning verleend. 

Theorie zwangerschapsyoga ter ondersteuning van de praktijk

Ter ondersteuning van de praktisch georiënteerde lessen, wordt op een duidelijke manier ook het theoretische aspect van bewust zwanger zijn en bevallen voldoende belicht in het online-gedeelte op de website.

Eén van de uitgangspunten van A Beautiful Balance is de AANDACHT waarmee de dingen worden gedaan, zodat een goede voorbereiding gewaarborgd wordt, waarbij oefenen en ervaren centraal staan. Er wordt gestreefd naar een persoonlijk contact met de deelneemsters, zodat er voldoende ruimte geboden wordt voor persoonlijk advies. Ieder mens en elke zwangerschap is uniek en bijzonder!

Ben je in verwachting van je tweede of volgende kindje, kijk dan naar de opfrismogelijkheden.

video
play-rounded-fill

Starten met deze cursus zwangerschapsyoga

Je kunt starten met de zwangerschapscursus Zwanger, fit & in balans, zwangerschapsyoga bij voorkeur tussen de 20ste en 28ste week van de zwangerschap. Het meest ideaal is dat je de laatste les van de zwangerschapscursus hebt, wanneer je tussen de 33 en 37 weken zwanger bent. Om gericht een keuze te kunnen maken welke cursus qua data het beste bij jou past, wordt je geadviseerd te kijken naar de laatste lesdatum. Meld je wel op tijd aan, want vol is echt vol.

Is de cursus vol, kijk dan nog even naar: Bevallen doe je samen, ZwangerFit OUTDOOR of de onlinecursus Fit & in balans zwanger & bevallen.

Inhoud van onze zwangerschapsyoga

In deze uitgebreide cursus zwangerschapsyoga komen de volgende zaken aan de orde:

Spierversterkende oefeningen, rekken, strekken, yoga en ademoefeningen. Met als doel hiermee zo fit mogelijk te blijven tijdens je zwangerschap en in een goede conditie de naderende bevalling tegemoet te treden.

Verantwoorde oefeningen voor het bekken, de bekkenbodem en de onderrug ter preventie of vermindering van lagerug- of bekkenpijn (volgens de methode van Cecile Röst).

Bekkenpijn is een specifieke klacht. Een goede begeleiding bij bekkenpijnklachten vergt de nodige kennis en ervaring, welke vanzelfsprekend geïntegreerd zijn in de lessen van A Beautiful Balance.

Oefeningen die van belang zijn voor specifieke zwangerschapsklachten zoals beenkrampen, vocht vasthouden, bandenpijn, harde buiken, hyperventilatie, constipatie.

... het lichaamsbewustzijn
... het contact met je kindje in je buik

Oefeningen ter bevordering van je houdingen en ademoefeningen voor het opvangen van ontsluitingsweeën.

Hiernaast leer je goede perstechnieken en baringshoudingen.

Uiteraard geven we je ook een flinke praktische kennis van zwangerschap, de bevalling en de postnatale periode mee.

Er wordt van elke groep een email-groep gemaakt. Tijdens de cursus ontvang je veel nuttige achtergrondinformatie over de bevalling, bekkenpijn en -instabiliteit, bekkenbodem etcetera. Zo kun je het op je gemak thuis nog eens doornemen.

Opbouw van onze zwangerschapsyoga lessen

Elke les heeft een eigen thema met een logische opbouw. We nemen je mee in elke les met informatie, oefeningen en ontspanning.

Globaal zijn de lessen opgebouwd uit:

  • Vragen beantwoorden over de theorie en de dingen die je bent tegengekomen sinds de laatste les.
  • Vervolgens gaan we ca. 45 à 55 min. een workout doen.
  • De laatste 10 à 15 minuten van elke les wordt er aandacht besteed aan ontspanning d.m.v. actieve en passieve ontspanningsoefeningen.
  • De dag na elke les krijg je weer toegang tot het volgende online lesgedeelte met extra uitleg en extra (achtergrond) informatie.

Waarom deze actieve en passieve ontspanningsoefeningen:

Je wordt in staat gesteld de natuurlijke lichaamseigen stof endorfine te activeren en de vorming van stresshormonen te reduceren, waarmee vervolgens de vorming van het hormoon oxytocine, o.a. belangrijk bij het ontsluitingsproces, gestimuleerd kan worden.

Je wordt in staat gesteld angst en belemmerende overtuigingen los te laten.

Je leert mindful om te gaan met emotionele aspecten zoals angst en pijn, ofwel mindful zwanger zijn, waardoor je met vertrouwen in lichaam en geest de geboorte van je baby tegemoet kunt treden.

Partnerlessen

In de partnerlessen behandelen we hoe je partner jou het beste kan ondersteunen als de weeën beginnen. Hoe deze jou het beste fysiek en mentaal kan coachen tijdens de bevalling. Hierdoor kun jij gefocust blijven en je aandacht houden bij datgene wat op dat moment van belang is. We leren jullie diverse houdingen, massage- en ademtechnieken. En nee, je partner hoeft niet zelf te puffen, maar wel weten wat de mogelijkheden zijn om jou te helpen.

Opfrissen zonder partnerlessen

  • Ben je in verwachting van je tweede of volgende kindje? Wil je alleen je kennis en vaardigheden opfrissen en oefenen? Dan kun je jezelf inschrijven voor de cursus ‘Zwanger, fit & in balans, zwangerschapsyoga’, zonder de partnerlessen.
  • Heb je niet veel tijd of wisselende werktijden, dan is de onlinecursus misschien iets voor jou.
  • Wil je vooral oefenen, dan kan je meedoen met ZwangerFit® Outdoor
  • ZwangerFit® Outdoor is natuurlijk ook te combineren met de onlinecursus, Zwanger,fit & in balans® of Bevallen doe je samen.
  • Ook privé zwangerschapscoaching behoort tot de mogelijkheden. Ik kan dan een specifiek programma voor jou samenstellen. Informeer naar de mogelijkheden.

Data, lestijden, locatie en prijs

cursusprijs:

€ 184,-

Opnieuw zwanger? en kom je opfrissen zonder partnerlessen, dan kost de cursus € 154,-

Ben je ingeschreven bij kraamcentrum DAT, dan wordt de cursus zelfs met nog meer korting aangeboden, afhankelijk van je woonplaats (zie de voorwaarden van de kortingsregeling).

Locatie:

‘A Beautiful Balance’

Muziekplein 28

2992 GH  Barendrecht

Docenten:

Jacqueline Luchtmeijer

Caroline den Exter

Charissa Bosschert

Cursusdata:

Jammer 🙁 Geen plaats meer op
Maandag 18.30-19.45
12 december 2022 t/m 27 februari 2023

bij Jacqueline

Lesdata: 12/12, 19/12, 9/1, 16/1 (partnerles), 23/1, 30/1, 6/2, 13/2 (partnerles), 20/2, 27/2 + terugkomles

Inschrijven voor deze cursus

Wees er snel bij voor de laatste plaatsen op 
Maandag 20.15 – 21.30
9 januari t/m 20 maart 2023

bij Caroline

Lesdata: 9/1, 16/1, 23/1, 30/1 (partnerles), 6/2, 13/2, 20/2, 27/2 (partnerles), 13/3, 20/3 + terugkomles

Inschrijven voor deze cursus

Dinsdag 20.15 – 21.30
24 januari t/m 4 april 2023

bij Caroline

Lesdata: 24/1, 31/1, 7/2, 14/2 (partnerles), 21/2, 28/2, 14/3, 21/3 (partnerles), 28/3, 4/4 + terugkomles

Inschrijven voor deze cursus

Wees er snel bij voor de laatste plaatsen op 
Donderdag 18.30-19.45
2 maart t/m 11 mei 2023

bij Jacqueline

Lesdata: 2/3, 10/3, 16/3, 23/3 (partnerles), 30/3, 6/4, 13/4, 20/4 (partnerles), 4/5, 11/5 + terugkomles

Let op les 2 (10/3) is op vrijdag ipv donderdag!

Inschrijven voor deze cursus

Maandag 20.15- 21.30
27 maart t/m 12 juni 2023

bij Caroline

Lesdata: 27/3, 3/4, 17/4, 24/4 (partnerles), 1/5, 8/5, 15/5, 22/5 (partnerles), 5/6, 12/6 + terugkomles

Inschrijven voor deze cursus

Online
cursus:

Onlinecursus:

Ben je te laat om in te schrijven?
Zijn er geen passende cursusdata?

Volg dan de onlinecursus met de workouts. Als je deze samen doet heb je dezelfde training en informatie als in deze cursus 'Zwanger, fit & in balans'.

 

Wil je toch meer contact?

Combineer dan de onlinecursus met Zwangerfit OUTDOOR.

Met 'Bevallen doe je samen' combineer je de onlinecursus met de twee partnerlessen in deze cursus.

Ook kan je de onlinecursus samen met een vriendin doen.

Doordat bij A Beautiful Balance de ‘Fit & in balans’-cursussen worden gegeven door een fysiotherapeut, een Cesartherapeut of ZwangerFit® docent, vergoeden de meeste ziektekostenverzekeraars een (gedeelte van) onze zwangerschapscursus.

Soms wordt zelfs ook de postnatale cursus 'Fit & in balans met je baby' door de ziektekostenverzekeraar gedeeltelijk vergoed, omdat het je herstel na de bevalling ook mooi ondersteunt en er daardoor mogelijk minder individuele therapeutische begeleiding nodig zal zijn. En dat is dan natuurlijk mooi meegenomen.

Het is in ieder geval de moeite waard om eens even in je polisvoorwaarden te kijken of bij je verzekeraar na te vragen of je voor (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking komt.

A Beautiful Balance heeft betreffende de cursussen geen contracten afgesloten met zorgverzekeraars en zij maken geen cursus bedragen direct aan A Beautiful Balance over. Het is daarom ook je eigen verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de cursuskosten door jouzelf op tijd betaald worden. Indien van toepassing kun je vervolgens de nota voor restitutie indienen bij de zorgverzekeraar.