Zwanger zijn & selfcare

Zwanger zijn en goed voor jezelf Zorgen: Het is oké om hulp te vragen en rust te nemen

Als je zwanger bent, ben je niet alleen bezig met de groei van een nieuw leven, maar ook met de enorme veranderingen in je eigen lichaam. Zo’n 50 à 60% van alle zwangere vrouwen ervaart op enig moment klachten in het bekken, de bekkenbodem of de onderrug. Dit zijn veelvoorkomende klachten die vaak worden veroorzaakt door een veranderend lichaam, hormonale verschuivingen, en een groeiende buik die extra belasting met zich meebrengt.

Als je op social media kijkt, lijkt het misschien alsof alle zwangeren zich helemaal top voelen en altijd blij zijn. De werkelijkheid is op z’n zachtst gezegd meestal een tikkeltje anders.

In episode #10 Insta versus Reality van de Eerste duizend dagen podcast ging ik in gesprek met Abigail en Elaine over bekkenklachten en het belang van selfcare tijdens de zwangerschap.

De Top 3 klachten die veel voorkomen

1. Bekkenpijn: Veel vrouwen ervaren ongemak in hun bekkengebied, vaak rondom de SI-gewrichten, het schaambot (symfyse), de billen, of zelfs uitstralende pijn in de onderrug en de stuit. Deze klachten kunnen ook de bekkenbodem beïnvloeden, en tegelijkertijd ook juist worden veroorzaakt door de veranderende bekkenbodemspanning. Het gaat ook vaak samen met zwangerschapsgerelateerde lage rugklachten.

2. Verminderde Conditie: Factoren zoals extreme vermoeidheid, hyperemesis gravidarum (HG), zwangerschapsdiabetes, en harde buiken kunnen bijdragen aan een afnemende conditie. Vooral HG, wat langdurig braken veroorzaakt, kan fysiek erg uitputtend zijn.

3. Rugklachten: Door de groeiende buik worden lage rug, maar ook de borstwervelkolom en ribben tijdens de zwangerschap zwaarder belast. Vaak ontstaan rugklachten in combinatie met bekkenpijn, wat het bewegen en zelfs zitten of liggen lastig kan maken.

Waarom verandert het lichaam zo veel?

In je lichaam zorgt een verweking van bindweefsel ervoor dat je bekken soepel blijft, wat essentieel is voor een veilige bevalling. Dit wordt veroorzaakt door het zwangerschapshormoon Relaxine. de naam zegt het al ‘relax’. Dit natuurlijke proces helpt bij de bevalling, maar brengt soms ook pijnklachten tijdens de zwangerschap met zich mee. Het opbouwen van je kindje kost daarnaast enorm veel energie, en je lichaam werkt non-stop om alles goed te laten verlopen.

De druk en de belasting

Veel vrouwen hebben tegenwoordig het gevoel dat ze alle ballen hoog moeten houden: werk, huishouden, sociale verplichtingen, en vaak ook de zorg voor andere kinderen die nog getild moeten worden. Het kan lastig zijn om te accepteren dat het oké is om wat rustiger aan te doen. Social media kunnen soms het idee geven dat zwangerschap en moederschap een soepel en perfect proces moeten zijn, wat helaas vaak tot meer stress en zelfs een verhoogd verantwoordelijkheidsgevoel leidt.

Inspiratiebron: Het boek ‘Spuug op je blouse’ door Ina Heijnen, gaat in op de druk die werk, zowel fysiek als mentaal emotioneel, kan geven tijdens de zwangerschap. In episode #7 van de Eerste duizend dagen podcast is Ina Heijnen te gast en gaat het gesprek over werk en zwangerschap. Ook een aanrader.

En voor iedereen die zich soms overweldigd voelt, besef ook: Soms is het gewoon zwaar. Het is oké om toe te geven dat je rust nodig hebt, en om jezelf die rust ook echt te gunnen.

Tips en adviezen om om te gaan met zwangerschapsklachten

1. Luister naar je lichaam: Zoals het gezegde luidt: “Luister naar het gefluister van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen.” Als je klachten ervaart, zoek dan hulp en luister naar wat je lichaam nodig heeft. Er is vaak veel mogelijk om je belasting en belastbaarheid in balans te brengen – dit is maatwerk. Ga naar een gespecialiseerd (bekken)fysiotherapeut of oefentherapeut die ook verstand heeft van zwangerschap en bevallen. Of zoek bijv. een osteopaat of chiropractor met ervaring in zwangerschapsgerelateerde klachten.

2. Vind de juiste balans tussen inspanning en ontspanning: Voor de een betekent dit verantwoorde beweging, zoals sport, yoga of meditatieve ontspanningsoefeningen. Voor de ander kan het juist betekenen dat je meer rust neemt en regelmatig een ontspanningsmassage ondergaat. De key zit ‘m wel in het afwisselen van rust en beweging. 

3. Durf om hulp te vragen: Hulp van familie en vrienden is essentieel. Maak het bespreekbaar. En denk dus ook aan een gespecialiseerde therapeut, die je kan helpen met bekkenbodemtraining, core stability-oefeningen en ontspanning.

4. Leg de lat eens wat lager: Leg jezelf niet te veel druk op en probeer perfectionisme los te laten. Denk niet in beperkingen, maar kijk naar wat wél mogelijk is.

5. Plan dagelijks ‘Me-time’ in: “Me-time” – het klinkt zo eenvoudig, en toch vergeten we vaak hoe waardevol zelfs de kleinste momenten voor onszelf kunnen zijn. Het hoeft niet groot of ingewikkeld te zijn. Begin bijvoorbeeld met een paar minuten voor jezelf, elke dag, of dat nu bij het ontbijt is of vlak voor het slapengaan. Gebruik deze tijd om diep te ademen, waarbij je de bijvoorbeeld de volgende intentie zet: adem rust en positieve energie in, en laat spanning los als je uitademt…. Of ga mediteren, of gewoon even stil te staan bij jezelf. En ga eens onderzoeken waarvoor je die dag dankbaar bent (geweest), en schrijf 3 dingen ervan op. 

6. Maak gebruik van de tips uit mijn andere blogs: 
Voorkom bekkenklachten: 10 tips & bonus tip
Bekkenbodemklachten

Mijn speerpunten: BOB – Bewustwording, Ontspanning, Beweging

In mijn praktijk richt ik me op drie kernwaarden: bewustwording, ontspanning, en beweging (BOB). Samen werken we eraan om jou een fijne en gezonde zwangerschap te geven, zodat je optimaal van deze bijzondere tijd kunt genieten.

Kijk ook even op onderstaande pagina’s:

Cursussen & trainen tijdens zwangerschap

Herstellen na de bevalling

Online cursussen: zwangerschap & herstel

Fysiotherapie & Cesartherapie