Fysiotherapie & Cesartherapie
bekkentherapie

Fysiotherapie & Cesartherapie
bekkentherapie

Fysiotherapie & Cesartherapie
bekkentherapie

Bij A Beautiful Balance richten wij ons met fysiotherapie/Cesartherapie uitsluitend op het behandelen van vrouwen met zwangerschapsgerelateerde klachten tot ca. 9 maanden na de bevalling.
Je kunt bij ons terecht met klachten zoals bekkenpijn, lage rugklachten, bekkenbodemproblemen en stuitpijn, maar ook met ribklachten of spanningsklachten tijdens de zwangerschap.

Ik, Jacqueline Luchtmeijer (fysiotherapeut, sinds 1990) heb in 2008 A Beautiful Balance opgericht en in 2015 Caroline Visscher-den Exter (Cesartherapeut) bereid gevonden om een samenwerkingsverband aan te gaan. We werken beiden vanuit onze eigen praktijk op verschillende dagen.

Eén van de voordelen van deze samenwerking is dat we kunnen overleggen met elkaar vanuit verschillende disciplines, en zo nodig ook naar elkaar kunnen doorverwijzen en gezamenlijk nog betere zorg kunnen verlenen.

Het kan ook zinvol zijn om al preventief een kort behandeltraject te doorlopen. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als je in een eerdere zwangerschap veel klachten van je rug of bekken hebt gehad en je nu graag wilt leren hoe je dit kunt voorkomen. Door deze werkwijze doen wij een beroep op jouw eigen inzet en mogelijkheden, waardoor de behandeltrajecten vaak kort en zeer efficiënt zullen zijn. Zo kunnen hoge kosten worden voorkomen.

Bekkenpijn

De therapie bij bekkenpijn is bedoeld voor mensen met klachten als gevolg van functiestoornissen van de bekkenring (bekkengewrichten, lage rug en heupen). Bekkenpijn ontstaat vaak tijdens de zwangerschap of (soms) tijdens de bevalling. Hoewel het incidenteel ook door een ongeval of sportblessure kan ontstaan. Bij klachten in het bekkengebied hoeft er niets onherstelbaar beschadigd of gebroken te zijn. Met de juiste hulp kan je veelal goed van de klachten afkomen.

Tijdens de zwangerschap wordt o.a. het bekken beweeglijker (mobieler) onder invloed van het zwangerschapshormoon relaxine. Dit is een heel natuurlijk en nuttig mechanisme om de geboorte te vergemakkelijken. Niet elke zwangere vrouw ondervindt hier hinder van. Echter in combinatie met verkeerde houdingen en bewegingen en het (tijdelijk) inefficiënt aanspannen van bepaalde spieren kan dit een blokkering van (vaak) één SI-gewricht veroorzaken, waardoor pijnklachten in de onderrug, het bekkengebied, de schaamstreek, het stuitje, de heupen en de benen kunnen ontstaan. Grote druk of stress kan ook invloed hebben op de bekkenpijnklachten. Ze kunnen de klachten verergeren of in stand houden. Daarom kan ontspanningstherapie of coaching soms ook een onderdeel vormen van de behandeling.

Soms openbaren de klachten zich pas jaren later. Dit doet zich voor wanneer iemand jarenlang een balans heeft weten te behouden tussen wat zij deed en wat zij aankon (belasting en belastbaarheid). Als deze balans verstoord wordt, kunnen de klachten zich presenteren. Echter het ontstaansmoment ligt dan vaak al veel eerder.

Afbeelding9

Stuitpijn (Coccygodynie)

Patiënten die pijn hebben aan het staartbeentje (stuitje) kunnen hier veel hinder van ondervinden. Vaak is het onmogelijk om lang recht te blijven zitten en moet men schuin zitten of op een kussen. De meeste patiënten met stuitpijn (coccygodynie) klagen over pijn in of rond het stuitje, die  soms kan uitstralen naar de zitbeenknobbels en de onderrug. De naam coccygodynie is afgeleid van het os coccygeus of het coccyx, dat staartbeen betekent.

De meeste mensen die deze pijn krijgen, zijn ooit een keer op hun stuit gevallen. In sommige gevallen is een botbreuk of een knik te zien op een Röntgenfoto, maar soms is het zo lang geleden dat de pijn niet hierdoor is te verklaren. Andere mogelijke verklaringen zijn ontsteking van de gewrichtsbanden van het sacrococygeaal gewricht (overgang heiligbeen naar staartbeen). Ook kan de pijn afkomstig zijn van de omliggende banden en spieren van het bekken of de bekkenbodem. In mijn praktijk behandel ik vrouwen met deze pijnklachten veroorzaakt door de zwangerschap of bevalling, soms heeft het ook te maken met een val (van soms al jaren geleden) op de stuit en komen de klachten tijdens de zwangerschap of na de bevalling weer tot uiting.

Bekkenbodemklachten

Ook bij bekkenbodemklachten kan fysiotherapie uitkomst bieden en is bedoeld voor mensen met klachten die het gevolg zijn van functiestoornissen van de bekkenbodem zoals incontinentie, obstipatie, verzakkingen en pijn. Vaak begint het met een 'klein geheimpje'. Zomaar een paar druppels urine verliezen tijdens inspanning, de ontlasting niet op kunnen houden of juist moeilijk kwijt kunnen. Velen schamen zich ervoor en praten er niet over. Ze durven niet meer uit te gaan, niet meer te sporten. Het zelfrespect neemt af, evenals het zelfvertrouwen, de sociale contacten lijden eronder. Kortom, velen zien de kwaliteit van hun leven verminderen. In vele gevallen zijn de klachten terug te voeren op het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. De bekkenbodem heeft drie functies: sluiten, openen en dragen (van de buikorganen en tijdens een zwangerschap ook van je kindje). De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Of ze functioneren niet op de goede manier of op het juiste moment, waardoor stoornissen kunnen optreden. Bekkenbodemspieren zijn aan te spannen en te ontspannen. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust of voelen dit niet.

De bekkenbodemspieren vormen een belangrijke basis in het lichaam. De bekkenbodem steunt alle organen in de buikholte: de baarmoeder, blaas en darmen. De bekkenbodem heeft drie openingen: de plasbuis, de vagina en de anus. De spieren rondom deze openingen kun je leren beheersen. Bovendien kan het zorgvuldig trainen van de bekkenbodemspieren verzakkingen voorkomen. De bekkenbodemspieren zijn uitermate van belang bij het ophouden van urine en ontlasting. Door een zwangerschap en bevalling kunnen de bekkenbodemspieren in functie verminderen. Je zult dan het voelen en beheersen van de bekkenbodemspieren opnieuw moeten leren, dan wel deze weer sterk moeten maken door middel van training.

Ervaringen van patiënten

'Ondanks mijn late aanmelding heb je nog tijd gevonden om me vlak voor mijn bevalling te kunnen zien. Een preventief consult gericht op evt. bekkenklachten na de bevalling (gezien mijn eerdere zwangerschappen). Op je advies heb ik na de bevalling erg op mijn grenzen gelet en rust genomen (iets wat ik erg moeilijk vind!) en heb ik je kraambedoefeningen doorgenomen (opbouwschema). Ik heb de planning wel wat losgelaten en vooral de oefeningen geselecteerd die voor mij op dat moment het beste te doen waren en die mij gemotiveerd houden. Met name het aanspannen van het bekken en de buikoefeningen houd ik er voorlopig echt graag in. En ook je oefentips voor in het alledaagse leven! Super!
Ik denk dat je adviezen erg geholpen hebben. Ik heb geen bekkenklachten tot nu toe en ik ga sinds mijn bezoekje aan jou heel bewust om met mijn lichaam; een evenwicht vinden tussen enerzijds conditie opbouwen, anderzijds rustig aandoen. Een beautiful balance dus. Ik wens jou heel erg veel succes in je werk. Je hartelijkheid en enthousiasme werkt aanstekelijk en motiverend. Je deskundige adviezen konden daardoor goed blijven hangen bij een zwangerschapsdementerende als ik. Ga zo door!!’

Naomi, Oud-Beijerland (moeder van Christiaan, Esther en Daniël)

 

Ervaring van patiënte met ernstige bekkeninstabiliteit.

"Wilde ook even afwachten hoe het ging met mijn bekken en het gaat eigenlijk best wel goed.
Nog niet altijd pijnvrij maar het valt me niet tegen. Moet straks ook gaan sporten en afvallen en dan heb ik er vertrouwen in dat het goed komt.
Wil je in ieder geval bedanken voor de periode dat je me behandeld hebt. Ook al kon je op het laatst niet altijd de pijn wegnemen, het was heel prettig dat je me begreep en naar me luisterde.
Maar weinig mensen, buiten je familie en vaste vrienden om, komen zo oprecht geïnteresseerd over en doen zo hun best om je te helpen. Je bent een fijn mens!
Mocht ik ooit nog een keer zwanger worden en je nodig hebben, weet ik je te vinden! :)"

Leonie Romein, Barendrecht (moeder van Mirte en Isis)

 

Ervaring van patiënte die al ruim 3 jaar (sinds haar eerste zwangerschap) bekkenklachten had voordat zij bij mij onder behandeling kwam:

" Hoi Jacqueline,
't Goede nieuws is dat het best lekker gaat met m'n bekken. Ik kreeg vorige week de bekkenband binnen maar heb 'm nog amper gedragen. Ik weet niet of het komt dat het kindje al ingedaald is maar zelf denk ik dat door de oefeningen de boel weer aardig recht staat. Ik 'vlinder' en 'wiebel' dan ook wanneer 't ff kan 😉 Heb wel spierpijn aan de binnenkant van m'n bovenbenen 🙂 Het is ook gewoon zo fijn dat je weet wat je kan doen als het ff te gek wordt, en dat het dan nog helpt ook is helemaal top.
Je zei wel dat je geen wonderen kon verrichten, maar dit is wel geweldig hoor!"
(bij 35 weken zwangerschap, na 2de behandeling)

"Ik ben nog steeds onwijs verbaasd hoe goed het met m'n bekken gaat, ik denk echt dat de linkerhelft weer zo goed als recht staat. Terwijl ik toch maar een paar keer geweest ben. Het gaat iig al weken niet meer achteruit, soms heb ik heel goede dagen soms een rotdag ertussen. Slapen wil nog niet echt, jammer genoeg".
(bij 38 weken zwangerschap, na 3de behandeling)

"Het gaat erg goed! Ik heb echt bijna geen last meer, echt fantastisch hoor. Dat had ik heel erg gehoopt maar eigenlijk niet verwacht. Super bedankt voor jouw begeleiding, Jacqueline.''
(7 weken na de bevalling)

Erika van der Wulp, Papendrecht. (moeder van Norah en Evi)

Fysio- / Cesartherapie

Gegevens Jacqueline:

 

Zorgverlener:

  • J.A. Luchtmeijer-Zwaal

AGB-code zorgverlener:

  • 04-114824

AGB-code Praktijk:

  • 04-063099

Inschrijvingsnummer KvK:

  • 24440570

BTW nummer:

  • NL001497450B09

BIG-registratienummer:

  • 79035610004

Aangesloten bij beroepsvereniging KNGF

Ingeschreven in het centraal kwaliteitsregister voor fysiotherapeuten

Gegevens Caroline:

 

Zorgverlener:

  • C.S. Visscher-den Exter

AGB-code Zorgverlener:

  • 07-838425

AGB-code Praktijk:

  • 07-097859

Inschrijvingsnummer KvK:

  • 61072338

Aangesloten bij beroepsvereniging VvOCM

Ingeschreven in het centraal kwaliteitsregister van paramedici